fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAbazović: Analiza o OB ima određene manjkavosti

Abazović: Analiza o OB ima određene manjkavosti

Podgorica, (MINA) – Analiza o Otvorenom Balkanu (OB) koju je pripremilo Ministarstvo evropskih poslova (MEP) ima određene manjkavosti, ocijenio je premijer Dritan Abazović.

Abazović je, upitan da li Vlada stoji iza izjave potpredsjednika Vladimira Jokovića da vjeruje da će aktuelna izvršna vlast potpisati pristupanje Otvorenom Balkanu, odgovorio da je Joković tu izjavu dao u svojstvu predsjednika Socijalističke narodne partije.

“Znate moj stav oko Otvorenog Balkana. Ja sam neko ko zastupa regionalnu saradnju, mislim da je ona u potpunosti kompatibilna sa Evropskom unijom (EU)”, rekao je Abazović novinarima nakon posjete Hidroelektrani Piva.

Upitan da prokomentariše ostavku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova Jovane Marović i da li taj čin ima veze sa analizom inicijative OB, Abazović je kazao da je zahvalan Marović za sve što je uradila kao potpredjsenica Vlade zadužena za evropske integracije.

“Uopšte ne mislim da je kriva zbog sitacije u kojoj se Crna Gora nalazi u pogledu evropske integracije, u smislu da parlament nije mogao da donese tri glavne odluke, koje nijesu dio vladine agende. Bez obzira, mi se bavimo politikom i moramo oko toga snositi odgovornost, pa je sa tog aspekta razumijem”, rekao je Abazović.

Kako je kazao, evropska integracija crnogorskog društva je maraton, ne sprint, a aktuelna Vlada je naslijedila mnoge probleme.

“Razumijem je sa kolegijalnog aspekta, a da li to ima veze sa analizom o Otvorenom Balkanu, po meni bi bilo bi neozbiljno da ima veze sa tim”, naveo je Abazović.

On je rekao da ne postoji sjednica Vlade sa koje se ne povuče neka tačka dnevnog reda, ili neka druga stavi na dnevni red.

“Mislim da analiza ima određene manjkavosti. Mi moramo da imamo jasne podatke. Ne možete da radite analizu OB a da ne kažete koliko je trgovinska razmjena porasla između tri članice te inicijative u zadnje dvije,tri godine”, naveo je Abazović.

On je kazao da je to glavni parameter saradnje.

“Sve ostalo je naša lična percepcija, da li mi nešto želimo, da li nam se sviđa ili ne sviđa. Dakle, moraju ti parametri da se nađu tu. Vidjeli ste i sami da brojna ministarstva nijesu imala informaciju o tome”, rekao je Abazović.

Upitan da li je Marović podnijela ostavku i u Građanskom pokretu URA, on je odgovorio potvrdno, dodajući da nema značajniji komentar.

“URA je partija koja baštini svoje principe, mi tu nijesmo da štitimo principe nekih drugih”, dodao je Abazović.

Na pitanje da li ima najava da će još neki ministri podnijeti ostavke, on je kazao da postoji plan Demokratske partije socijalista (DPS) da omasove svoje proteste i da im se priključe još neke partije.

“Ko želi da se priključi neka izvoli, ništa Vladu neće poremetiti. Moguće da će napraviti i određenu uslugu jer ćemo neke stvari koje sada kaskaju, iz razloga što svi nemaju istu energiju, motivaciju, možda ćemo čak i ubrzati. Ja nemam takve najave ali ne mogu da kažem nešto što ne znam”, rekao je Abazović.

Upitan šta će biti ako 28. novembra ne budu izabrane sudije Ustavnih suda, on je odgovorio da će onda biti jasno da DPS ne želi evropski put Crne Gore.

“Šta je izlaz? Izlaza nema dok se ne izabere makar jedan sudija Ustavnog suda. Ja ne znam da li će se izabrati, ali želim da vjerujem da i unutar DPS-a postoje poslanici, makar njih deset, koji ne žele da blokiraju Crnu Goru zbog izbora sudija Ustavnog suda”, rekao je Abazović.

On je rekao da, ako ne dođe do izbora sudija, vanrednosti generalno nema.

“Dok ne kompletiramo svoje institucije, građani neće trpjeti nikakve značajnije posljedice, sve obaveze koje država ima u odnosu na njih biće potpuno bez ikakvih restrikcija završavane na vrijeme”, rekao je Abazović.

Upitan kako komentariše što predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) ne može da proglasi rezultate lokalnih izbora u Podgorici dok se ne izaberu sudije Ustavnog suda, on je podsjetio da je Upravni sud donio odluku da je gradonačelnik Ivan Vuković nelegalno reizabran na tu poziciju.

“I u tom kontekstu, daje Vladi mogućnost da preduzme neku mjeru. Ja to ne bih volio da se desi, zato što smo vidjeli rezulate izbora koji su nedvosmislni i koje vjerujem da je prihvatio dosadašnji gradonačelnik Podgorice”, rekao je Abazović.

On je rekao da, čak i da se ustavne žalbe u jednom trenutku prihvate, ne mogu da utiču na promjenu konačnih rezulata izbora, jer je razlika “zaista enormna”.

Abazović je apelovao na podnosioce ustavnih žalbi da ih povuku, podsjećajući da je Građanska inicijativa “21. maj” to već učinila.

“To je korektno. Ako ima prostora da se i tri preostale ustavne žalbe povuku kako bi se proglasili rezultati, mislim da bi to bilo okej. Ako misle da će, kroz uticaj na sudsku granu vlasti gdje su još ostale njihove poluge, pokušati da destabilizuju državu, vjerujte, i mi imamo plan B”, rekao je Abazović.

Na pitanje da prokomentariše to što su Budimir i Marina Krstović oslobođeni optužbi za šverc više od tone kokaina i da li će država trpjeti neke represivne mjere, on je rekao da ne može da komentariše tu presudu kao i da o toj porodici “niti zna nešto loše niti ih je pominjao u bilo kojem kontekstu”.

Prema njegovim riječima, kako je taj tovar završio u njihovom magacinu i ko je pomogao da se to desi pitanje je za nadležne organe.

“Ako porodica Krstović na kraju procesa bude mislia da treba da tuže državu nije to nikakav problem, ali zaista ne vidim zašto”, rekao je Abazović.

On je podsjetio da su Budimir i Marina Krstović uhapšeni po nalogu državnog tužilaštva, dodajući da, ako misle da su im povrijeđena prava, da imaju neke druge adrese.

“A ako su mislili da treba da pronađemo tonu kokaina i da treba da ćutimo jer nijesmo sigurni čiji je, ni sada nijesmo sigurni čiji je, ali to su stvari za pohvalu, zato što su ti tovari prolazili decenijama ovuda, i niko ih nije identifikovao”, naveo je Abazović.

Upitan kako teku dogovori parlamentarne većine i kako komentariše navode da se teško “odvaja od premijerske fotelje”, on je kazao da mu trenutna situacija ne odgovara.

“Mislim da treba da dobijemo Vladu u punom mandatu. Što god da bude dogovor, sretno bilo. Ali ako neko misli da mi sad zarad hira određenih političkih subjekata koji su nervozni, treba da pustimo da se obezglavi Crna Gora, to se neće desiti”, kazao je Abazović.

Na pitanje da li je istina da je povukao otpravnike poslova iz Vašingtona, Londona, Prištine i zbog čega, on je odgovorio da je to istina i da je to uradio “zato što crnogorskoj diplomatiji trebaju profesionalci”.

“A ne ljudi koji će ići po svijtu i zastupati ljude koji prvo nijesu u Vladi ili politiku koja se protivi državnoj politici Crne Gore”, rekao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...