fbpx
NaslovnicaCrna GoraPočinju sa radom škole u Nikšiću, Pljevljima i Budvi

Počinju sa radom škole u Nikšiću, Pljevljima i Budvi

Podgorica, (MINA) – Škole u Nikšiću i Pljevljima počinju sjutra sa radom zato što je nivo kumulativne incidencije nakon 14 dana od zatvaranja spušten ispod 800 na 100 hiljada stanovnika, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Sa radom počinju i škole u Budvi zbog toga što je, novom procjenom kumulativne incidencije Instituta za javno zdravlje (IJZ), sa realnim i novim podacima o broju stanovnika, nivo kumulativne incidencije u toj opštini ispod 800 na 100 hiljada stanovnika.

„Minimum još nedjelju dana ostaju zatvorene škole u Kolašinu, Ulcinju, Cetinju i Žabljaku, uz mogućnost otvaranja narednog ponedjeljka ukoliko se kumulativna incidencija u tim opštinama do narednog vikenda dovede na nivo ispod 800/100 hiljada“, kaže se u saopštenju.

Prema takozvanom Sistemu semafora, koji je izradio IJZ za prosvjetu, škole prelaze na sistem učenja na daljinu na najkraće dvije nedjelje kada “uđu u crveno”, odnosno kada kumulativna incidencija u tim opštinama pređe 800 na 100 hiljada stanovnika.

„U “zelenim” opštinama, u kojima je kumulativna incidencija ispod 5/100 hiljada relaksiraju se mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski“, kaže se u saopštenju.

Praktična nastava stručnih škola sprovodi se nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online.

„Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije

Cijene nafte blago porasle

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice blago su porasle jer se trgovci...