fbpx
NaslovnicaCrna GoraPočeo upis u prvi razred, do podne predato 913 zahtjeva

Počeo upis u prvi razred, do podne predato 913 zahtjeva

Podgorica, (MINA) – Upis u prvi razred osnovne škole počeo je danas, a do 12 sati predato je 913 zahtjeva, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora su kazali da se u osnovnu školu, u skladu sa Zakonom, upisuju djeca koja će u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu, navršiti šest godina života.

Kako su naveli, imajući u vidu savremene društvene tokove, a izlazeći u susret potrebama građana, Ministarstvo je kreiralo elektronsku uslugu za građane.

Iz Ministarstva su podsjetili da, putem portala www.upisi.edu.me, roditelji/staratelji mogu elektronskim putem podnijeti zahtjev za upis djeteta u prvi razred osnovne škole.

“Danas do 12 sati, u 86 škola u Crnoj Gori zahtjev za upis u prvi razred je predat za 913 prvaka”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su 823 zahtjeva za upis podnijeta preko portala, dok su roditelji direktnim odlaskom u školu podnijeli zahtjev za upis 90 prvaka.

Iz Ministarstva su kazali da podaci iz prethodnih godina ukazuju da najveći broj roditelja/staratelja prijavljuje upis djece tokom aprila, ali to mogu uraditi i u narednim mjesecima.

“U školi se realizuje testiranje, potom formiranje odjeljenja učenika u smislu priprema za početak nove školske godine, do kada je neophodno završiti sve aktivnosti oko upisa”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, razgovor sa djetetom obavlja se u prijatnoj atmosferi sa predstavnikom pedagoško-psihološke službe, odnosno sa školskim pedagogom ili psihologom i nije potrebna nikakva priprema djeteta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije