fbpx
NaslovnicaCrna GoraPlugčieva: Članstvo u EU nema alternativu

Plugčieva: Članstvo u EU nema alternativu

Podgorica, (MINA) – Političari u Crnoj Gori konačnu odluku koja se tiče inicijative Otvoreni Balkan treba da donesu na osnovu utemeljenih analiza, a ne brzopleto i pod uticajem inostranih političkih faktora, poručila je ambasadorka Bugarske u Podgorici Meglena Plugčieva.

Ona je kazala da je, kada je došla 2019. godine u Crnu Goru kao ambasador, bila optimističnija i nadala se da će do kraja njenog mandata, krajem ove godine Crna Gora dobiti konkretan datum pristupanja Uniji.

„Nažalost, pandemija, ali prije svega politička nestabilnost i kratkotrajne vlasti ovdje u posljednje dvije godine, nijesu omogućile da se ispune preuzete obaveze za reforme, posebno u sferi vladavine prava, u borbi protiv korupcije i kriminala, koji su ključni za cijeli pregovarački proces“, istakla je Plugčieva u intervjuu za Crnogorski portal.

Ona je izrazila poštovanje prema crnogorskim građanima koji su, kako je rekla, čvrsto uvjereni i ostaju visoko proevropski orijentisani.

„Vidite da je, ničim izazvana, ruska agresija u Ukrajini dokazala dalekovidost vaših političara da 2017. godine učlane vašu zemlju u NATO, članstvo koje sada daje sigurnost Crnoj Gori u ovim složenim i teškim vremenima i ekonomske i energetske krize“, kazala je Plugčieva.

Ona je rekla da su EU i sve države članice pokazale, kako tokom pandemije, tako i u posljednjim mjesecima rata u Ukrajini, snažnu solidarnost i svu političku i ekonomsku podršku regionu Zapadnog Balkana, a posebno Crnoj Gori.

„U novoj političkoj i ekonomskoj realnosti koju imamo u Evropi, smatram da postoji potreba svih zemalja za većom političkom odgovornošću, odlučnošću i hrabrošću da djelujemo kako bi se ostvario brži proces evropskih integracija, kakav očekuju građani Crne Gore i zemalja regiona“, navela je Plugčieva.

Ona je kazala da su evropske integracije država Zapadnog Balkana prvi prioritet vanjske politike Bugarske i da ta država u svakom pogledu podržava Crnu Goru da postane sljedeća članica EU.

Na pitanje da li su vanredni izbori najbolje rješenje za prevazilaženje krize u Crnoj Gori, Plugčieva je rekla da, kao ambasador, nema pravo da se miješa u unutrašnji politički život i odluke zvanične Podgorice.

„Znam samo da će stabilna proevropska vlada dati najbolju šansu da se zaustave destruktivni procesi u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu“, istakla je Plugčieva.

Kako je rekla, Crna Gora treba da ostane primjer sekularne, multietničke i multireligijske države, tolerancije i razumijevanja.

„Uvjerena sam da i građani žele mir i spokoj, rad i prosperitet u svojoj zemlji, budućnost kod kuće, a ne u inostranstvu.Vaši političari treba da se vode ovim kada donose odluke, a ne ličnim i uskopartijskim interesima“, poručila je Plugčieva.

Ona je, komentarišući polemiku koja se u Crnoj Gori vodi oko priključenja inicijativi Otvoreni Balkan, kazala da pomno prati tu raspravu, a posebno analize i ocjene stručnjaka i naučne zajednice.

„Mislim da političari treba da donesu konačnu odluku vrlo pažljivo i na osnovu ovih naučno i praktično utemeljenih analiza, koje moraju biti predstavljene javnosti, a ne brzopleto i pod uticajem inostranih političkih faktora“, ocijenila je bugarska ambasadorka.

Plugčieva je kazala da je Berlinski proces veoma uspješna inicijativa u kojoj učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana, koja daje veoma dobre rezultate saradnje.

„Da li supotrebne nove inicijative, još više nepodržane od svih zemalja u regionu, ili je bolje koncentrisati kapacitete male Crne Gore i sve njene političke, institucionalne i javne napore na ubrzanju pregovaračkog procesa za punopravno članstvo u EU“, pitala je Plugčieva.

Ona je rekla da članstvo u EU očigledno nema alternative, kao što pokazuje i bugarsko iskustvo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...