fbpx
NaslovnicaCrna GoraPES bi glasalo 22,8 odsto građana, DPS 21,1

PES bi glasalo 22,8 odsto građana, DPS 21,1

Podgorica, (MINA) – Pokret Evropa sad (PES) bi, ukoliko bi na narednim parlamentarnim izborima sve partije samostalno nastupile, osvojio 22,8 odsto glasova, a Demokratska partija socijalista (DPS) 21,1 odsto, pokazalo je istraživanje Instituta DAMAR.

Podaci istraživanja, koje je sprovedeno od 16. do 23. maja, pokazuju da bi Novu srpsku demokratiju glasalo 7,7 odsto građana, Demokratsku Crnu Goru sedam odsto, Bošnjačku stranku 6,7, a Demokratsku narodnu partiju šest odsto.

Građanski pokret URA osvojio bi 3,9 odsto glasova, Socijalistička narodna partija 3,7 odsto, Socijaldemokratska partija 3,2 odsto glasova, a Socijaldemokrate 2,6.

Prema podacima istraživanja, Albansku alternativu zaokružilo bi 2,3 ispitanih, pokret Preokret 1,8, Demokratsku uniju Albanaca 1,7, Pokret za Promjene 1,5, a FORCU 1,2 odsto građana.

Iz DAMAR-a su saopštili da rezultati istraživanja govore i da bi na narednim parlamentarnim izborima sigurno glasalo 44,8 odsto građana, a vjerovatno bi glasalo 27,9 odsto.

Kako su naveli, 13,5 odsto građana je neodlučno, dok biračko mjesto sigurno ne bi posjetilo 13,8 odsto građana.

“Na pitanje koji faktor najviše utiče na odluku za koju će partiju glasati, 23,3 odsto građana je odgovorilo da je to ekonomski program stranke, dok su za 20,8 odsto građana presudni stavovi partije o socijalnim pitanjima, kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, kada glasaju za određenu političku partiju, na građane veoma utiče njen stav prema ekonomskim temama (41,3 odsto), prema reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije (38,9 odsto), nacionalnom pitanju- jeziku, vjeri, identitetu (37,4 odsto).

Prilikom glasanja na 33,4 odsto građana uticao bi stav partije prema pravima manjina i društvenoj pravdi, a na 29,3 odsto stav prema međunarodnim pitanjima i spoljnim poslovima.

Iz DAMAR-a su saopštili da najbolju prosječnu ocjenu kada su u pitanju političari ima Jakov Milatović – 3.26, a slijede Milojko Spajić sa ocjenom 3.09 i Milo Đukanović sa 2.77.

Istraživanje je pokazalo da je Milatović najbolje ocjenjen od birača PES-a – 4.18.

Spajić je, prema rezultatima istraživanja, najveću ocjenu dobio od birača PES-a, 4.43, dok je Đukanović najbolje rangiran kod glasača partije koju je godinama predvodio – pristalice DPS-a dale su mu ocjenu 4.68.

Istraživanje je pokazalo da članstvo Crne Gore u NATO savezu podržava 53 odsto ispitanih građana, suprotnog mišljenja je 39,4 odsto, a neopredijeljeno je 7,6 odsto građana.

“Da Crna Gora bude dio Evropske unije (EU) željelo bi 71,3 odsto ispitanika, šest odsto nema jasan stav po tom pitanju, dok je protiv EU članstva 22,7 odsto građana”, rekli su iz DAMAR-a.

Najavljenu inicijativu o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu bi, prema rezultatima istraživanja, podržalo 41,7 odsto građana, protiv bi bilo 32,5 odsto, a formiran stav na ovu temu nije imalo 25,8 odsto građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...