fbpx
NaslovnicaCrna GoraPerović: Crna Gora doprinosi NATO naporima na Kosovu

Perović: Crna Gora doprinosi NATO naporima na Kosovu

Mons, (MINA) – Crna Gora, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinosi NATO naporima na Kosovu, koje Alijansa sprovodi u saradnji sa drugim međunarodnim akterima, kazao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane (MOD) Krsto Perović.

Kako je saopšteno iz MOD, delegacija tog Vladinog resora, na čelu sa Perovićem, boravila je danas u posjeti Vrhovnoj komandi Savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) u Monsu.

Perović je u odvojenim susretima razgovarao sa zamjenikom vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu Kitom Edvardom i načelnikom Štaba SHAPE-a Joakimom Ruleom o bezbjednosnoj situaciji u Evropi, sa posebnim osvrtom na region Zapadnog Balkana u svjetlu najnovijih dešavanja na sjeveru Kosova.

Perović je naglasio značaj agilne reakcije NATO na aktuelno pogoršanje bezbjednosne situacije.

“Istakao je da Crna Gora u skladu sa svojim kapacitetima doprinosi NATO naporima na Kosovu, koje Alijansa sprovodi u saradnji sa drugim međunarodnim akterima”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Perović je naglasio da je zbog eskalacije tenzija posebno značajno da Alijansa i u narednom periodu nastavi da sa dodatnom pažnjom prati dešavanja na terenu.

On je ponovio da je povratak dijalogu Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, uz aktivno angažovanje SAD, jedini put za iznalaženje trajnog rješenja za Kosovo i dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana.

Perović je sagovornicima iz SHAPE-a prenio da je Crna Gora, već ove godine dostigla budžetska izdvajanja za odbranu na nivou dva odsto bruto domaćeg proizvoda, kao i da će nastaviti sa modernizacijom nacionalnih vojnih kapaciteta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije