fbpx
NaslovnicaCrna GoraPedofile ne kažnjavati ispod zakonskog minimuma

Pedofile ne kažnjavati ispod zakonskog minimuma

Podgorica, (MINA) – Predlog izmjena Krivičnog zakonika kojim su pooštrene kazne za pedofile je dobar prvi korak, ali tom tekstu fale odredbe koje regulišu registar seksualnih prestupnika i članovi kojima se određuje da kazne ne mogu biti ispod zakonskog minimuma, kazali su iz Udruženja Roditelji.

Predsjednica Udruženja Roditelji, Kristina Mihailović, kazala je za Dan da uz to, nije regulisan ni nadzor po izlasku iz zatvora.

Zbog toga će, kako je najavila, podnijeti amandmane na predlog izmjena.

Prema riječima Mihailović, kada se već ušlo u proces, onda on treba da bude urađen kvalitetno i da se konačno dobije zakon koji će štititi djecu i djelovati preventivno protiv seksualnog nasilja.

Ona je naglasila da je veoma važno da se u zakon unese odredba kojom će sudije biti obavezane da ne izriču kazne manje od zakonskog minimuma.

“Mi i sada imamo kazne za pedofile od tri i više godina, ali su sudije izricale kazne od po nekoliko mjeseci, pa čak i novčane. Imamo čak i takve slučajeve i smatramo da se ta praksa mora zaustaviti ako se zaista želi nešto postići”, rekla je Mihailović.

Kako je dodala, ono što je predloženo izmjenama tiče se isključivo kaznene politike, koja je pooštrena, što je dobro.

“Nije regulisan ni dio koji se tiče registra. Tu ništa nije mijenjano, a mi mislimo da registar prvo mora biti definisan, potom treba regulisati ko mu pristupa i kako se vode podaci”, navela je Mihailović.

Vlada je na posljednjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojim su obuhvaćena sva krivična djela protiv polne slobode, a koja se tiču zaštite djece i nemoćnih osoba.

Za sva ta krivična djela predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora, dok je za ona najteža predviđena mogućnost da učinilac bude kažnjen dugotrajnim zatvorom u trajanju od 40 godina, što je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...