fbpx
NaslovnicaCrna GoraParlament ponovo usvojio izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

Parlament ponovo usvojio izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore ponovo je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi.

Za izmjene zakona glasao je 41 poslanik, a nije bilo glasova protiv i uzdržanih.

Skupština je krajem decembra usvojila izmjene i dopune tog zakona, uključujući amandmane kojima je predviđeno da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je početkom januara vratio Zakon na ponovno odlučivanje, navodeći da bi se njegovoim stupanjem na snagu moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja i nedoumica povodom očuvanja preostalog jedinstva pravnog poretka, ustavnosti i zakonitost.

Đukanović je konstatovao da bi se istovremeno grubo zašlo u pravni prostor i izbornu materiju opšteg pravnog akta sistemskog karaktera i značaja – Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji ne može biti izmijenjen i dopunjen bez podrške kvalifikovane dvotrećinske većine poslanika.

Skupština je danas usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju izmjena Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja.

Poslanici su usvojili i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma izmedu Vlade Crne Gore i vijeća Ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko Tare.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Koreje o ekonomskoj saradnji.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić je, na početku sjednice, govoreći o mandatu koji mu je dodijeljen za sastav nove vlade, kazao da nije postignuta većina za njeno formiranje.

On je rekao da se niko nije miješao u formiranje te vlade, ni spoljni ni unutrašnji faktori.

„Želim da vjerujem da dolazi vrijeme kada ćemo na osnovu pravila demokratije praviti vlade, bez takvih uticaja, jer nas je to već zanačajno koštalo“, kazao je Lekić.

On je rekao da će 44. Vlada svakako biti formirana.

„Želim uspjeh mandataru i ozbiljniju većinu. Ulazimo u jedan novi tok izbornih procesa“, poručio je Lekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije