fbpx
NaslovnicaCrna GoraPalmer: SAD zabrinute zbog tenzija u Crnoj Gori

Palmer: SAD zabrinute zbog tenzija u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) će stalno biti prisutne u Crnoj Gori, kao saveznik i partner, što je bio slučaj i prethodnih 15 godina od sticanja nezavisnosti, poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

On je u intervjuu za Glas Amerike kazao da su u SAD zabrinuti zbog aktuelnih tenzija u Crnoj Gori, i da rade sa Vladom, opozicijom, civilnim društvom i nezavisnim novinarima da naglase američku podršku reformama koje će učvrstiti snažno partnerstvo dvije države.

Palmer je, kako prenosi portal RTCG, čestitao Crnoj Gori i njenim građanima obilježavanje 15. godišnjice nezavisnosti, navodeći da se mogu istaći neki izvanredni uspjesi u tom periodu.

Prema njegovim riječima, značajno dostignuće je što je Crna Gora postala 29. članica NATO-a, a ogroman uspjeh je to što je obezbijedila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i što je čvrsto na putu ka konačnom pridruživanju.

„Zatim izgradnja snažnog, živog multietničkog demokratskog društva – sve je to potvrda želje crnogorske javnosti da napreduje ka stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti. SAD će biti prisutne u svakoj etapi puta kao partner”, naveo je Palmer.

On je kazao da je za SAD svakako veoma važno, kao savezniku Crne Gore, da ona ima snažnu i stabilnu vladu, da je ona u poziciji da ispunjava obaveze i odgovornosti kao NATO članica, da se suoči sa izazovima kao što su vladavina prava, sloboda medija i transparentnost.

“I da preduzima odgovarajuće korake da poboljša upravu kako bi mogla da se kvalifikuje za članstvo u EU“, dodao je Palmer.

On je rekao da svakako postoje duboke podjele u Crnoj Gori, dodajući da ona nije jedinstvena u tom pogledu.

„Uvjereni smo da će Crna Gora da se uspješno i efikasno suoči sa tim izazovima i da napreduje, ne samo kao snažan partner SAD, već i kao eventualna članica EU”, kazao je Palmer.

Kako je naveo, postoji i zabrinutost u SAD zbog tenzija u Crnoj Gori.

“Aspolutno smo zabrinuti u pogledu aktuelnih tenzija i radimo sa vladom, opozicijom, civilnim društvom, nezavisnim novinarima da naglasimo američku podršku reformama koje će učvrstiti snažno partnerstvo SAD i Crne Gore”, istakao je Palmer.

Komentarišući odluku da Crna Gora neće slati pješadijski vod u misiju KFOR-a na Kosovu, on je rekao da bi SAD voljele da Crna Gora, kao NATO saveznica, uradi više i doprinese Alijansi.

“Ohrabrio bih crnogorsku vladu da nastavi da traži prilike da se obučava sa nama, raspoređuje snage sa nama, da sarađuje sa SAD i drugim NATO saveznicima na način koji će osigurati bezbjednost ne samo drugih, već i Crne Gore”, naveo je Palmer.

Najčitanije