fbpx
NaslovnicaCrna GoraPahor: Potreban konstruktivniji pristup Brisela

Pahor: Potreban konstruktivniji pristup Brisela

Podgorica, (MINA) – Sve zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji (EU) treba da ispune svoje zadatke, ali i Brisel treba da ima konstruktivniji pristup prema državama Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

On je na To Be Secure (2BS) Forumu u Podgorici kazao da je razočaran što se politika proširenja trenutno ne nalazi visko na agendi Unije.

“Zaista žalim što je Brisel trenutno opterećen drugim problemima, počev od zdravstvene krize, preko Bregzita i drugih problema, pa mu proširenje Unije članstvom zemalja Zapadnog Balkana nije prioritet“, rekao je Pahor.

On smatra da bi Brisel donio mudru odluku da odmah unaprijedi pregovore sa zemljama kandidatima sa ovog područja.

„Naravno, sve zemlje kandidati treba da urade svoj posao, ima dosta zadataka na agendi koji se moraju ispuniti, ali i Brisel treba da ima konstruktivniji pristup“, smatra Pahor.

On je naveo da je za zemlje Zapadnog Balkana obeshrabrujuće ono što se dogodilo sa Sjevernom Makedonijom.

“Ta zemlja je ispunila sve što je od nje traženo, uradli su sve što je trebalo da se uradi, a EU je zastala”, kazao je Pahor.

On je dodao da je to velika greška koju će biti teško ispraviti.

“Moj zadatak je da podsjetim moje kolege da se ovo pitanje ne smije zanemariti“, rekao je Pahor, navodeći da bi bilo dobro da EU posmatra te zemlje kao jedan blok i da ih tako primi u zajednicu.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski kazao je da se ne usuđuje da prognozira budućnost zemalja Zapadnog Balkana u narednih deset godina, ali da bi volio da svjedoči pozitivnom scenariju koji bio mogao da se dogodi.

“Taj pozitivni scenario bi podrazumijevao da pregovori sa Sjevernom Makedonijom odmah počnu, da se pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom odmah ubrzaju, da se, uz posredovanje Brisela, ubrza dijalog Beograda i Prištine, i konačno – da se “zaleđena država” Bosna i Hercegovina deblokira”, naveo je Pendarovski.

Prema njegovim riječima, za sve što zemlje kandidati treba da urade, a što treba ispuniti, potrebna je i volja Brisela.

Pendarovski je upozorio da je za građane vrlo destimulativno kada jedna zemlja poput Sjeverne Makedonije ispuni sve što se od nje traži, a pregovori da se odlože.

“Imamo problem da objasnimo građanima šta se događa“, dodao je Pendarovski.

On je kazao da, i pored toga što nova metodologija predviđa da zemlje u pregovorima ne mogu biti blokirane zbog bilaterarnih nesporazuma, Sjeverna Makedonija je baš blokirana, ne zbog nekog tekućeg problema, već zbog nekog istorijskog nasleđa“.

Najčitanije