fbpx
NaslovnicaCrna GoraOsudili uvrede i komentare upućene Vuković Kuč

Osudili uvrede i komentare upućene Vuković Kuč

Podgorica, (MINA) – Zaštitnik ljudskih prava i sloboda oštro je osudio uvrede, seksističke i mizogine komentare koje je više osoba, putem Fejsbuka /Facebook/, uputilo poslanici Demokratske partije socijalista Aleksandri Vuković Kuč.

Iz institucije Zaštitnika saopštili su da su iz medijskih navoda u saznanju da je pokrenut postupak protiv nekih osoba koje su objavile sporne sadržaje, i da od nadležnih institucija očekuju efikasno i pravovremeno sprovođenje postupka.

„Zaštitnik ljudskih prava i sloboda oštro osuđuje nepoštovanje tuđeg dostojanstva, uvrede, seksistički i mizogini govor upućen od više osoba na društvenoj mreži Fejsbuk poslanici Vuković Kuč, a koji je usmjeren samo i isključivo u odnosu na fizički izgled, odnosno porodično stanje poslanice“, kaže se u saopštenju.

Iz institucije Ombudsmana poručili su da je neophodno stvaranje bezbjednog digitalnog okruženja i mehanizama koji će procesuirati počinioce digitalnog nasilja i platforme koje to širenje omogućavaju.

Kako su rekli, u cilju borbe protiv takvih diskriminatornih obrazaca ponašanja, kojima su najizloženije žene u javnom životu, nužna je konzistentna reakcija na takve pojave na nivou principa.

„Podsjećamo da su seksizam i mizoginija na društvenim mrežama sve više rasprostranjeni fenomeni, s tim da su žene u odnosu na muškarce nesrazmjerno više pogođene, a što omogućava anonimnost koju obezbjeđuje onlajn prostor“, navodi se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika kazali su da se mizogini i seksistički govor brzo i lako prenosi iz onlajn u oflajn sferu, što uslovljava porast nasilja prema ženama, koje je ionako na zabrinjavajućem nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...