fbpx
NaslovnicaCrna GoraOrganizovaće proteste ako neko napravi dogovor sa DPS-om

Organizovaće proteste ako neko napravi dogovor sa DPS-om

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) organizovaće proteste za zaštitu izborne volje građana, ako djelovi postojeće parlamentarne većine naprave bilo kakav dogovor sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), poručili su iz tog političkog saveza.

To je saopšteno nakon sastanka lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića sa predsjednikom Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimirom Jokovićem.

Iz DF-a su kazali da su Mandić i Knežević ponovili da je neophodno poštovati i sačuvati izbornu volju građana iskazanu na izborima 30. avgusta 2020. godine, i da se samo u okviru aktuelne parlamentarne većine može tražiti novo održivo rešenje.

Kako je saopšteno, lideri DF-a su obavijestili Jokovića da je njima neprihvatljiv bilo kakav dogovor i saradnja sa DPS-om, i da vjeruju da će to biti i stav SNP-a.

„Mandić i Knežević su posebno apostrofirali stav, da, ukoliko dođe do iznevjeravanja izborne volje, i ako djelovi postojeće parlamentarne većine naprave bilo kakav dogovor sa DPS-om, DF će otpočeti i predvoditi vaninstitucionalnu borbu organizujući proteste za zaštitu zaštitu izborne volje građana od 30. avgusta“, navodi se u saopštenju.

Iz DF-a su istakli da se u slučaju neželjenog scenarija moraju u što kraćem roku održati vanredni parlamentarni izbori, na kojima bi, kako su naveli, volja građana bila najbolji i jedini arbitar za rešenje teške društveno političke krize.

„Čelnici DF–a su sa žaljenjem konstatovali da je aktuelna Vlada u svojoj spoljnjoj politici, na najvažnijim međunarodnim adresama bez ikakvog osnova, koristila svaku priliku za satanizovanje i pokušaj kompromitovanja DF“, kaže se u saopštenju DF-a.

Prema njihovim riječima, taj politički savez se sve vrijeme trudio da se društveni i politički problemi rješavaju u Crnoj Gori, što kroz razgovore s liderima postojeće parlamentarne većine, čine i u ovoj krizi.

Joković je, kako je saopšteno iz DF-a, ponovio da je, nažalost, narodna volja iznevjerena nepotpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), i da po dubini nije došlo do demontaže DPS-a.

To je, prema riječima Jokovića, između ostalog i dovelo do krize unutar same Vlade, zbog čega je postojeće stanje neodrživo.

„Zato SNP i smatra da treba izabrati novu Vladu, jer postojeća ne odražava narodnu volju, pošto se u njoj nalaze i ljudi za koje niko nije glasao na izborima, a neki među njima čak nisu ni izašli na izbore“, navodi se u saopštenju.

Joković je naglasio da pojedini ministri, koji pominju da su se žrtvovali za Crnu Goru, uopšte ne spominju dvoipodecenijsku žrtvu SNP-a, a da pritom nijesu ispoštavali nijedan dogovor sa tom partijom.

„Predsjednik SNP-a je ponovio i da je ova Vlada urušila samu sebe, i da joj ne treba veći protivnik od nje same, te da će SNP uraditi sve da dođe do izbora nove Vlade u okviru aktuelne parlamentarne većine i stranaka manjinskih naroda sa kojima je potpisao Memorandum“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije