fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdržane litije u više gradova

Održane litije u više gradova

Podgorica, (MINA) – U više crnogorskih gradova danas su, poslije tromjesečne pauze zbog epidemije koronavirusa, održani molebni i litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Podgorici je održan moleban u Hramu Hristovog vaskrsenja, nakon čega je gradskim ulicama krenula litija koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Amfilohije je, nakon litije, kazao da je od sveštenstva traženo da građane „razagnaju od hrama“, i da je sveštenik Mirčeta Šljivančanin pozvan u policiju.

„Ja sam rekao inspektoru da sam ja jedini koji treba da odgovara“, rekao je Amfilohije i upitao „otkud im pravo, nekrštenim vladarima, da uzimaju svetinje“.

On je kazao da se jedina sabranja ovakvog tipa događaju u Crnoj Gori.

„I sad treba oca Mirčetu voditi u zatvor, zato što je potpisao da bude ovo sabranje, i tražio je od vas da se ispoštuju odluke medicinske vlasti“, kazao je Amfilohije.

On je poručio da nijedna vlast od njih neće dočekati da „razgone narod“.

„Ako se ova vlast odrekne ovog bezumlja, onda ćemo mi biti za njih, a ako ne, onda će ovo biti zločin kao i kad su priznali Kosovo“, istakao je Amfilohije.

Kako je naveo, na području Ulcinja podignuto preko pet hiljada ogromnih zgrada i hotela.

„A samo ruše konak Svetog Vasilija Ostroškog. Njemu su objavili rat, kao što su u Nikšiću uhapsili vladiku Joanikija i osam sveštenika, kao što sada hoće oca Mirčetu da hapse“, naglasio je Amfilohije.

On je poručio da je on najodgovorniji za sve što se događa na litijama.

„Neka me uhapse i u Spuž neka me vode, biće mi dobro da se odmorim. Ali nije dobro za njih, nije dobro za Crnu Goru da nastave sa nasiljem“, poručio je Amfilohije.

On je kazao da će sljedeće sedmice nastaviti sa litijama, sve dok, kako je naveo, vlast ne poništi bezbožni zakon.

Litije su održane i u Beranama, Pljevljima, Danilovgradu, Baru, Budvi i Plužinama.

U Nikšiću su građani, koji su se okupili ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, nakon molebna samoinicijativno krenuli u šetnju gradskim ulicama, iako im je sveštenstvo saopštilo da litije neće biti jer nijesu dobili odobrenje nadležnih.

U Bijelom Polju je litija zabranjena zbog neblagovremene prijave, a moleban je služen u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Najčitanije