fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbornici smijenili Perović 

Odbornici smijenili Perović 

Podgorica, (MINA) – Predsjednica Skupštine Opštine (SO) Kotor Dragica Perović smijenjena je danas sa te funkcije glasovima odbornika Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijatve (HGI), Liberalne partije (LP) i Brune Lončarević, kazao je predsjednik kotorskog odbora DPS-a Željko Aprcović.

On je agenciji MINA rekao da sjednica kotorskog parlamenta danas nije održana u sali Skupštine, zato što je, kako je naveo, neovlašćeno i protivzakonito taj prostor zapečaćen.

„Mi smo i danas došli u deset sati ispred palate Bizanti, ali kako nijesu bila otvorena vrata, morali smo da se poslužimo alternativnim prostorom. Sjednicu smo održali u kongresnoj sali hotela Vardar i donijeli odluku da razriješimo Perović“, naveo je Aprcović.

On je kazao da su zaključkom Skupštine, čijoj sjednici je prisustvovalo 17 odbornika, izabrali odbornika DPS-a Željka Avramovića za vršioca dužnosti predsjednika SO.

On je objasnio da će se u roku od 30 dana, koliki je zakonski rok, izabrati novi predsjednik SO.

Aprcović smatra da je demokratija u Kotoru spala na najniže moguće grane, da je zarobljena, “da su lanci danas pokazali volju onih koji su nekada predstavljali većinu da kroz parlamentarni dijalog dođu do deblokade grada i rješenja koje svi građani Kotora, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, željno očekuju”.

Aprcović je podsjetio da su odbornici DPS-a, SD, HGI, LP i Lončarević 5. juna podnijeli Predlog SO Kotor o zakazivanju sjednice lokalnog parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda – razrješenje Perović.

Prema njegovim riječima, u obrazloženju predloga naveli su da se radi o konstantnom kršenju zakona o lokalnoj samoupravi, člana 46 i 42 Statuta lokalne samouprave.

Aprcović je naglasio da Perović do 21. juna nije prihvatila zahtjeve 17 odbornika, od ukupno 33 odbornika u kotorskom parlamentu.

„Mi smo za 24. jun zakazali nastavak sjednice od 24. aprila, na kojoj se raspravljalo o smjeni predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića. Kada smo dobili odluku od Upravnog suda od 7. juna, odlučili smo da, sa obzirom na činjenicu da se stalno izigrava pravo i volja većine, u skladu sa zakonom sazovemo sjednicu“, kazao je on.

Aprcović je podsjetio da su i tada vrata skupštinske sale bila zaključana i zapečaćena.

“17 odbornika je donijelo odluku u skladu sa Zakonom i zakazali su zasijedanje parlamenta za danas, što je u konačnom proizvelo razrješenje Perović”, zaključio je on.

Najčitanije