fbpx
NaslovnicaCrna GoraObjaviti ko je dobio stanove i kredite od referenduma do danas

Objaviti ko je dobio stanove i kredite od referenduma do danas

Podgorica, (MINA) – Ujedinjena Crna Gora (UCG) zatražila je od Vlade da objavi spiskove svih službenika i namještenika koji su od referenduma 2006. godine do danas dobili stanove ili kredite pod, kako su naveli, nevjerovatnim uslovima.

„Taj spisak mora biti javan, jer se radi o velikim privilegijama i osobama čije prohtjeve smo finansirali svi, iz budžeta“, poručili su iz te partije.

Iz UCG su podsjetili da je premijer Duško Marković ranije izjavio da u tome ne vidi nikakav problem, i da se ne radi o “gubavcima” nego o državnim službenicima – činovnicima koji su neophodni za završavanje državnih poslova.

Kako su naveli iz UCG, da se ne radi o brizi prema ljudima koji rade odgovorne državne poslove nego o zbrinjavanju partijskih i koalicionih kadrova, pokazaće svaki spisak od 2006. godine do danas.

„Svakako, ove bingo nagrade i stimulansi zaobilaze opozicionare, ma kojim se poslom bavili“, kazali su iz UCG.

Oni su kao primjer naveli to da dugogodišnji poslanik UCG Goran Danilović nikada od Vlade ili drugog državnog organa, poput Skupštine, nije tražio niti dobio nikakav povlašteni kredit.

„Svoje stambeno pitanje rješavao je poput mnogih građana kreditnim zaduživanjem kod poslovnih banaka, po kamatama koje važe za druge i uz obavezu da vrati banci, nakon 20 ili 30 godina, skoro dvostruko od traženog“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je i poslanik Radonjić svoje stambeno pitanje rješavao je u skladu sa pravilima koja važe za univerzitetske radnike.

Iz UCG su kazali da ni ostali funkcioneri te stranke nikada od države nijesu dobili stan ili kredit za rješavanje stambenog pitanja.

„Ovi i ovakvi podaci, uzeti za primjer, samo iz naše stranke i to od najodgovornijih ljudi, govore koliko je državnim službenicima i namještenicima sramno rješavati privatne – stambene i druge probleme s pozivom na značaj funkcija koje obavljaju“, naveli su iz UCG.

U toj partiji, kako su kazali, vjeruju da će građani razumjeti koliko je ovakva politika Vlade i svih vlada do sada pristrasna, „i koliko je pljačkaška po budžet jer je očigledno da se stanovi dijele po partijskim knjižicama, a ne na osnovu zasluga“.

„Tražimo, stoga, da se javno objave usluge ovog tipa u minulih makar 13 godina kako bi se vidjelo i to da su pojedinci i po više puta dobijali novac ili mogućnost zamjene stanova – manjih za veće“, poručili su iz UCG.

Oni su dodali da je direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić na čelo Agencije došao iz statusa penzionera, da bi dobio 40 hiljada EUR da riješi stambeno pitanje.

„Izvjesno je da se ne radi o “gubavcima”, nego o ljudima koji nemilosrdno arče budžet i novac svih nas“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije