fbpx
NaslovnicaCrna GoraObezbijedili podršku skloništima za žrtve porodičnog nasilja

Obezbijedili podršku skloništima za žrtve porodičnog nasilja

Podgorica, (MINA) – Skloništa su od suštinskog značaja za pružanje niza usluga neophodnih za pomoć i zaštitu žrtava nasilja, smatra šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag.

Iz Misije OEBS-a su kazali da su obezbijedili podršku Sigurnoj ženskoj kući i SOS Podgorica, nevladinim organizacijama (NVO) koje vode skloništa za žrtve nasilja u porodici.

“Podrška Sigurnoj ženskoj kući omogućila je izradu registra slučajeva nasilja, dok će podrška SOS Podgorica, koja uključuje opremu za nadzor, pružiti dodatnu sigurnost onima koji borave u skloništu”, rekli su iz Misije OEBS-a.

Vag je naglasila da su skloništa od suštinskog značaja za pružanje niza usluga zaštite i podrške neophodnih za pomoć i zaštitu žrtava nasilja.

„Potreba za smještajem je često najhitnija i najkritičnija za žrtve. Uvjerena sam da će ova oprema obezbijediti da skloništa ostanu bezbjedno utočište za žene i njihovu djecu“, kazala je Vag.

Izvršna direktorica NVO Sigurna ženska kuća, Budislavka Mira Saveljic,́ istakla je da je sistematsko prikupljanje podataka značajna komponenta u procesuiranju slučajeva nasilja nad ženama.

To je, kako je dodala, jedan od suštinskih tehničkih preduslova za efikasnu analizu sprovođenja politike i identifikaciju trendova u svrhu podizanja svijesti i javnog zastupanja.

„Elektronska baza podataka olakšaće rad našim profesionalcima, kao i prikupljanje podataka o žrtvama nasilja“, navela je Saveljić.

Izvršna direktorica NVO SOS Podgorica Biljana Zeković istakla je da će oprema za nadzor doprinijeti većoj bezbjednosti korisnika skloništa.

„Bezbjednosne mjere u skloništima su ključne kako bi se osigurala zaštita i ohrabrile žene da se osjećaju ugodno i bezbjedno dok razmišljaju o svojoj situaciji, oporavljaju se od zlostavljanja i prave planove za budućnost“, kazala je Zeković.

Kako je saopšteno, ove godine su tri NVO, koje su dobile podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, uključujući Sigurnu žensku kuću i SOS Podgorica, uspjele da dobiju nacionalne dozvole za skloništa za žene koje su žrtve nasilja.

“Misija će nastaviti da sarađuje sa civilnim društvom i institucijama u obezbjeđivanju politike nulte tolerancije prema nasilju nad ženama”, kaže se u saopštenju OEBS-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije