fbpx
NaslovnicaCrna GoraObezbijediće nesmetano i bezbjedno glasanje

Obezbijediće nesmetano i bezbjedno glasanje

Podgorica, (MINA) – Državna izborna komisija (DIK) pozvala je građane da imaju puno povjerenje u sve organe za sprovođenje izbornog procesa, koji će im obezbijediti nesmetano i bezbjedno ostvarivanje biračkog prava.

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović poručio je da je ta institucija učinila sve kako bi građani u nedjelju nesmetano ostvarili svoje biračko pravo.

On je Televiziji Crne Gore kazao da će biti zaštićeno zdravlje građana i članova biračkih odbora.

“Pozivamo građane da imaju puno povjerenje u sve organe za sprovođenje izbornog procesa, koji će im obezbijediti da nesmetano i u mirnoj atmosferi ostvare svoje pravo“, naveo je Ivanović.

On je objasnio kako će se sprovoditi glasanje putem pisma, nakon što je Ustavni sud ukinuo prebivalište kao uslov za ostvarivanje biračkog prava na taj način.

Navodi se da zahtjev za glasanje putem pisma na dan izbora građani podnose najkasnije do 13 sati na biračkom mjestu gdje su upisani u spisak.

Kako se dodaje, preporuka DIK-a biračkim odborima je da putem pisma glasaju prvo osobe koje su u mjestu prebivališta.

„Nakon toga, kada se ispune zahtjevi tih građana, pristupa se građanima koji su sa drugih teritorija širom Crne Gore. Mi smo u mišljenju dodali da sav izborni materijal treba da stigne do biračkih odbora najkasnije sat vremena od zatvaranja biračkih odbora”, kazao je Ivanović.

Tek nakon toga, kako je objasnio, birački odbori počeće da broje glasove.

“To znači da se ne otvara kutija i ne broje dok ne stignu svi glasački listići onih građana koji su do osam sati uspjeli da putem pisma izraze svoju volju. To je jako važno, jer ako bi se u suprotnom postupilo, bila bi prekršena sloboda tajnosti biračkog procesa”, rekao je Ivanović.

Parlamentarne izbore u nedjelju nadgledaće 2.089 posmatrača, od kojih je 265 stranih.

Najčitanije