fbpx
NaslovnicaCrna GoraObezbijeđena računarska oprema za škole vrijedna preko šest miliona EUR

Obezbijeđena računarska oprema za škole vrijedna preko šest miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija potpisalo je ugovor o nabavci računarske opreme za sve onovne i srednje škole u Crnoj Gori, u vrijednosti od preko 6,3 miliona EUR.

Kako su kazali iz tog resora, škole će biti opremljene sa preko 5,7 hiljada računara i laptopova, kao i ostalom računarskom opremom.

“Na taj način stvaramo jaku osnovu za digitalizaciju obrazovnog procesa i omogućavamo našim mladim ljudima da steknu digitalne vještine i kompetencije koje su neophodne za XXI vijek”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je ugovor potpisan sa najpovoljnijim ponuđačem – konzorcijumom podgoričkih kompanija KimTec i G tech i zagrebačke kompanije King ICT.

Iz Ministarstva su kazali da finansiranje dolazi iz različitih izvora, uključujući 63 odsto kredita Evropske investicione banke, 30 odsto grant sredstava iz Zapadno-balkanskog investicionog okvira i sedam odsto iz nacionalnog budžeta.

“Obezbijeđeno je 4.575 računara, 1.133 laptopa, 1.806 televizora, 516 projektora i 445 štampača koji će biti stavljeni na raspolaganje osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori”, precizirali su iz Ministarstva.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović rekla je da je tom investicijom obezbijeđeno više od 50 odsto neophodne računarske opreme.

Ona je dodala da će 44. Vlada će uložiti napore da u toku svog mandata obezbijedi dodatnu opremu koja će unaprijediti kvalitet obrazovnog procesa na svim nivoima.

„Veliku zahvalnost dugujemo partnerima iz Evropske investicione banke i obećavamo da ćemo u narednih 18 nedjelja opremiti svaku osnovnu i srednju školu u Crnoj Gori savremenim računarskim učionicama”, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da im je cilj da stvore uslove za kvalitetno obrazovanje.

“Jer izvanredna Crna Gora traži izvanredna znanja, a sa mladim ljudima koji su naš najvredniji resurs sigurna sam da možemo ostvariti izvaredne rezultate“ zaključila je Jakšić Stojanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije