fbpx
NaslovnicaCrna GoraO Otvorenom Balkanu otvoriti širi društveni dijalog

O Otvorenom Balkanu otvoriti širi društveni dijalog

Podgorica, (MINA) – O inicijativi Otvoreni Balkan potrebno je otvoriti širi društveni dijalog, da se bez povišenih tenzija i u konstruktivnoj atmosferi saopšte argumenti za i protiv, kazao je poslanik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić.

On je u intervjuu Pobjedi rekao da je razumljivo da ta inicijativa odgovara većim državama na Balkanu, Srbiji i Albaniji, ali da nijesu sigurni koliko je dobra za manje države, kao što je Crna Gora.

“U svakom slučaju, pozdravljamo da se o tom pitanju otvori širi društveni dijalog, da se bez povišenih tenzija, u jednoj konstruktivnoj atmosferi iznesu argumenti pro et contra, pa da se na temelju takvog pristupa i Vlada, i ako je potrebno parlament, opredjeljuju”, naveo je Mustafić.

On je kazao da bi bilo neozbiljno da se o takvim inicijativama rješava na ekskurzijama ili večerama.

“Mislim da to nije bila namjera nedavnog susreta u Ohridu”, dodao je Mustafić.

Mustafić je rekao da su iz BS-a više puta ponovili da su zastupnici Berlinskog procesa iz prostog razloga jer je cijela Evropska unija (EU) stala iza te inicijative.

U toj partiji su, kako je dodao, uvjereni da je Berlinski proces ponudio svim državama Zapadnog Balkana dovoljno prostora da na osnovu vlastitih rezultata izgrađuju perspektivu članstva u EU, uz sve prepreke koje treba savladati, ali i benefite koji se mogu koristiti u procesu pristupanja.

“Na osnovu onoga što čujemo i saznajemo o inicijativi Open Balkan, prilično je nejasna evropska perspektiva regiona”, kazao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da se tom inicijativom, na neki način, Zapadni Balkan želi učiniti cjelinom za sebe, da unutar sebe uređuje odnose i ukida granice, a o evropskoj perspektivi “kad se steknu uslovi“.

Na pitanje koja su to najvažnija pitanja koja manjinska vlada mora riješiti i očekuje li da će ispuniti obećano u ekspozeu, Mustafić je odgovorio da su evropske integracije, ispunjavanje mjerila iz poglavlja 23 i 24 i ostalih evropskih obaveza, prioritet u radu Vlade.

“Već imamo dobre signale od naših međunarodnih partnera da Crna Gora može biti prva naredna članica EU”, rekao je Mustafić.

Kako je naveo, na unutrašnjem planu, ključni zadatak Vlade i parlamenta je životni standard građana.

Mustafić je kazao da smatra da treba, u narednom periodu, zajedničkim naporima Skupštine i Vlade da dođe do još nekih odluka kojima će se ublažiti udar inflacije i rast cijena i zaštititi standard građana.

“Mislim da treba razmišljati o dodatnom smanjivanju cijena energenata, ili kroz neke subvencije pomoći najugroženijim slojevima stanovništva – penzionerima, nezaposlenima i onima sa najnižim primanjima”, dodao je Mustafić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije