fbpx
10.9 C
Podgorica
October 6, 2022.
NaslovnicaCrna GoraNova vlast da se pridržava Sporazuma

Nova vlast da se pridržava Sporazuma

Podgorica, (MINA) – Sporazum koji su potpisali predstavnici tri koalicije iz nove vladajuće većine je u redu, ali je pitanje koliko je ostvariv i kako će se primjenjivati, kazao je predsjednik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović.

“Ja zaista želim da se pridržavaju Sporazuma, onda je to nastavak politike koja je do sada vođena u Crnoj Gori”, rekao je Brajović u emisiji “Intervju” na Televiziji Crne Gore.

On je naveo da ostaje da se vidi kakva će nova vlada biti i da smatra da se neće lako formirati.

“Ja se neću baviti tim kako to ide i koliko će uspjeti ili neće, ali ako će primjenjivati Sporazum onda želim da to urade što prije”, kazao je Brajović.

On je naveo da SD neće bojkotovati parlament, već da će konstruktivno učestvovati u svim raspravama.

Kako je rekao, nova vlast će, što se tiče Socijaldemokrata, biti praćena sa jasnom i konstruktivnom opozicionom energijom, dok predstavnici manjinjskih partija treba sami da odluče o ulasku u Vladu.

“Nekoliko puta sam osuđivao kad iz pojedinih stranaka šalju poruke predstavnicima manjinskih partija da se ne miješaju u pitanja pravoslavne većine, dok ih sada pozivaju u Vladu”, naveo je Brajović.

On je kazao da nema informaciju ko će ga naslijediti na mjestu predsjednika parlamenta i podsjetio da je insistirao da se na konstitutivnoj sjednici, 23. septembra, izabere novi predsjednik Skupštine kako ne bi bilo diskontinuiteta.

Brajović smatra da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti trebalo donijeti 2006. kada je obnovljena nezavisnost.

“Nešto što smatrate da treba ostaviti i uraditi kasnije, taj problem naraste. Ja mislim da je to bilo primjerenije uraditi u tom trenutku i da bi danas sve to bilo iza nas”, ocijenio je Brajović.

On je kazao da državni zakoni moraju važiti za sve.

Govoreći o podršci zakonu o lustraciji, čije je usvajanje najavila nova vladajuća većina, Brajović je naveo da bi se on odnosio na ogroman broj ljudi koji su od devedesetih učestvovali u političkom životu.

“Kad smo prvi put u parlamentu počeli priču o tom zakonu, tada smo rekli da bi jedino mi iz SDP-a i Liberalni savez mogli da budumo mirni”, rekao je Brajović i dodao da nema ništa protiv donošenja Zakona o porijeklu imovine, prenosi portal RTCG.

On je poručio da je jačanje vladavine prava i suzbijanje korupcije konstantan zadatak koji treba da radi svaka vlast u Crnoj Gori.

Najčitanije