fbpx
NaslovnicaCrna GoraNKT dalo saglasnost na produženje primjene više mjera

NKT dalo saglasnost na produženje primjene više mjera

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti dalo je saglasnost na produženje roka primjene pojedinih privremenih mjera zaštite zdravlja i života građana od infekcije novim koronavirusom, kao i za dopune i izmjene pojedinih mjera.

Kako je saopšteno iz Vlade, saglasnost je data na produžavanje mjera po automatizmu, s obzirom na činjenicu da pojedinim ističe rok primjene.

„U skladu sa najavljenim terminima ublažavanja primjene pojedinih mjera, važeće će biti mijenjane ili će njihova primjena biti suspendovana“, kaže se u saopštenju.

Do 4. maja produžava se ograničavanje broja građana u šalter salama područnih jedinica i filijala Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih organa državne uprave, tako što u sali, nezavisno od površine, ne može da boravi više građana od broja postojećih šalterskih mjesta.

Do 18. maja produžava se primjena mjere zabrane izlaska iz stanova svakog dana u vremenu od 23 sata do pet sati narednog dana, uz sve izuzetke koji su nabrojani prilikom donošenja te mjere.

Na isti period produžene su i mjere koje se odnose na zabranu sportskih i rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama, osim individualnih, uz obavezu pridržavanja propisane distance, kao i na zabranu okupljanja u stanovima.

Do 18. maja produžene su i mjere koje se odnose na obustavu putničkog međunarodnog saobraćaja i na zabranu putničkog međugradskog saobraćaja, uz ranije propisane izuzetke.

Produžena je i zabrana prisustva i zadržavanja na svim javnim površinama više od jedne osobe, osim za dijete mlađe od 12 godina i ono sa smetnjama u razvoju, kao i za osobe koja koriste invalidska kolica, uz prisustvo jednog roditelja, pratioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva.

Među mjerama produženim do 18. maja je i zabrana prisustva i zadržavanja osoba na plažama, uređenim i neuređenim kupalištima i izletištima, kao i obaveza onih koji obavljaju građevinske radove da organizuju rad na način koji obezbjeđuje poštovanje epidemioloških mjera.

Produžena je i mogućnost apoteka, trgovina hranom, pićem i sredstvima za higijenu, kiosaka, specijalizovanih prodavnica opreme za bebe, građevinskih proizvoda, sredstava za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, poljoprivrednih mašina i pogrebne opreme, da radno vrijeme organizuju u periodu od 7 do 22 sata, osim dostave na adresu.

Do 18. maja produžena je i obustava naplate takse za građane koji su izdavanje izvoda iz registra rođenih i uvjerenja iz registra crnogorskih državljana naručili preko portala www.dokumenta.me.

Na isti period produžena je i zabrana ulaska strancima, osim onima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, stranim pomorcima u tranzitu koji se ukrcavaju ili iskrcavaju u lukama Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor-Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II), kao i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe.

„Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, a tranzit stranih pomoraca vrši se uz preduzimanje posebnih mjera zdravstveno-sanitarnog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Produžava se i obavezna samoizolacija za sve crnogorske državljane, kao i za strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, koji dolaze iz inostranstva, a na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije.

Do 18. maja prdužene su i mjere koje se odnose na zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste, i na zatvaranje ugostiteljskih objekata, osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju preuzimanje hrane i obroka, uz zabranu boravka gostiju u samim objektima.

I dalje je zabranjeno obavljanje trgovinskih i ugostiteljskih usluga u tržnim centrima, kao i rad dječjih igraonica, fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica.

Produžena je i mjera koja se odnosi na broj kupaca u odnosu na površinu prodajnog objekta, kao i obaveze odgovornih lica u trgovinskim objektima da obezbijede poštovanje mjera zaštite zdravlja.

Do 18. maja produžena je i obaveza opština, Glavnog grada i Prijestonice da u saradnji sa opštinskim kriznim štabovima identifikuju potencijalne objekte za sprovođenje mjera karantina.

Do 1. juna produžava se obustava javnog prevoza putnika u međunarodnom drumskom, željezničkom i vazdušnom saobraćaju, kao i obaveza državnih i organa lokalne samouprave da smatraju važeći lična dokumenta izdata nakon 2008. godine kojima je istekao rok važenja.

Među mjerama koje su izmijenjene ili dopunjene je mogućnost izabranog doktora da, na zahtjev zaposlenog, privremenu spriječnost za rad produži do 15. maja, kao i da će saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja, ako vozač uz dozvolu posjeduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila, važiti do 1. juna.

U mjeri kojom je propisano da se tokom prekida rada obrazovno-vaspitnim ustanovama jednom od roditelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo, na listu organa čijim na čije se zaposlene ta mjera ne odnosi dodati s i Poreska uprava, Uprava za nekretnine, kao i Direktorat za državni trezor u Ministarstvu finansija.

„I to zaposleni koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, koji je donijela Vlada“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da će spisak svih važećih mjera sa rokovima primjene biti kasnije večeras ažuriran i dostupan na Vladinom portalu.

Najčitanije

berza

Promet na berzi u aprilu 1,05 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan promet na Montenegroberzi u aprilu je iznosio 1,05 miliona EUR...

Pala nezaposlenost