fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeizmirene obaveze MCP-a više miliona EUR

Neizmirene obaveze MCP-a više miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) ima više privrednih društava čiji je osnivač i više otvorenih žiro računa u poslovnim bankama, preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona EUR, kazao je direktor Poreske uprave (PU), Miomir M. Mugoša.

On je, kako je saopšteno iz PU, komentarišući poreske obaveze vjerskih organizacija, rekao da ta institucija prati regularnost poslovanja svih vjerskih zajednica registrovanih u Crnoj Gori, kako bi obezbijedila punu i neselektivnu primjenu zakona, bez obzira na specifičnost djelatnosti kojom se bave.

„MCP predstavlja najveću vjersku organizaciju u Crnoj Gori, kako po broju objekata koje koristi, tako i po imovini kojom raspolaže, iznosu prihoda koje ostvaruje, i broju računa otvorenih u komercijalnim bankama i broju privrednih društava u kojima je osnivač.“, rekao je Mugoša.

Međutim, kako je naveo, kod MCP je zabilježen nizak stepen poštovanja poreskih propisa sa aspekta prijavljiivanja i plaćanja poreskih obaveza.

Mugoša je kazao da Mitropolija ima dospjela neizmirena potraživanja od 340 hiljada EUR, ali i već devet godina kod te vjerske organizacije nije evidentirano nijedno zaduženje, zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka za utvrđivanje poreskih obaveza.

„Imajući u vidu navedeno, procijenjene obaveze MCP-a iznose više milion EUR“, istakao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, treba naglasiti da je predmetni subjekt, suprotno Zakonu o objedinjenoj registraciji i sistemu izvještanja vršio manje uplate preko individualnih računa svještenih lica, umjesto preko analitičkog računa zajednice.

Poreska uprava je, kako je objasnio Mugoša, kod MCP otpočela postupak inspekcijskog nadzora zbog provjere tačnosti u obračuna, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza.

„Ukoliko MCP ne pristupi izmirenju obaveza, PU će pristupiti naplati poreskog duga primjenom mjera prinudne naplate, u skladu sa zakonom, a posebno imajući u vidu da je ova vjerska zajednica izvršila promet sredstava u iznosu od više desetina miliona EUR preko žiro-računa“, kazao je Mugoša.

Kako je pojasnio, mjere prinudne naplate mogu se primijeniti i na imovinu dužnika, i to ne na vjerske objekte, već isključivo na objekte opšte namjene, a imajući u vidu da MCP raspolaže stambenim jedinicama u elitnom dijelu Glavnog grada, da je dio građevinskih poduhvata u Budvi, i da posjeduje zemljište u Buljarici namijenjeno izgradnji turističko-hotelskih kapaciteta.

„Treba naglasiti da bez obzira na specifičnost djelatnosti vjerskih organizacija, među istima postoje i primjeri visokog stepena poreske discipline, kao što je Kotorski biskupski ordinijat koji uredno prijavljuje i plaća sve obaveze“, zaključio je Mugoša.

Najčitanije