fbpx
NaslovnicaCrna GoraNegativno mišljenje VK nova blamaža aktuelne vlasti

Negativno mišljenje VK nova blamaža aktuelne vlasti

Podgorica, (MINA) – Negativno mišljenje Venecijanske komisije o izmjenama tužilačkih zakona i stav da je na djelu zloupotreba zakonskih ovlašćenja, predstavljaju oštru opomenu vlasti da revanšističkim potezima sve više udaljava Crnu Goru od evropske agende, poručili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te partije su rekli da se namjera vladajuće većine da uvede politiku u pravosudni sistem, i sa pozicija vlasti optužuje i presuđuje, kosi sa svim evropskim i civilizacijskim standardima.

„Ovakav epilog pokušaja nasilne promjene tužilačkih zakona i prilagođavanja ove institucije revanšističkim potrebama Demokratskog fronta i drugih učesnika u vlasti, na direktan način je razotkrio da Vlada i nova parlamentarna većina elementarno ne poznaju pravne propise Evropske unije“, naveli su iz DPS.

Kako su kazali, činjenica da su tako pravno „nakaradne“ izmjene zakona uopšte predložene, velika je blamaža nove vlasti.

Iz DPS-a su kazali da, u narednom periodu, očekuju seriju pokušaja da se pobjegne od odgovornosti.

„Prvi je to pokušao da uradi Dritan Abazović kada je, prije neki dan, evropskim poslanicima objašnjavao da on i Vlada nemaju nikakve veze sa spornim predlozima izmjena zakona, već da su poslanici predlagači. Abazović je samo zaboravio da kaže da su među tim poslanicima bili i oni koji pripadaju njegovoj stranci, a da je i on lično podržao ovaj pokušaj revanšizma uvijen u nelegalne izmjene zakona“, naveli su iz DPS-a.

DPS je, kako podsjećaju, tokom prethodnih mjeseci više puta navodio da bi ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva dovelo do totalne anarhije u pravnom sistemu, a što su danas i eksperti Venecijanske komisije jasno saopštili.

Iz DPS-a su kazali da očekuju da izmjene tužilačkih zakona hitno budu povučene iz skupštinske procedure i da se pravni sistem Crne Gore ne zloupotrijebljava prema revanšističkim prohtjevima i potrebama raznih subjekata u aktuelnoj vlasti.

„Svaki drugi ishod ozbiljno bi ugrozio pravnu državu, ali i evropski put Crne Gore“, poručili su iz te partije.

Najčitanije

Prosječan aprilski račun 28,73 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Prosječan aprilski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne...