fbpx
NaslovnicaCrna GoraSastanak NATO članica i Ukrajine

Sastanak NATO članica i Ukrajine

Brisel, (MINA) – Ambasadori država članica Alijanse i izaslanik Ukrajine pri NATO-u danas će održati hitan sastanak u Briselu u vezi s mornaričkim incidentom između Ukrajine i Rusije u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

AP prenosi da je NATO saopštio da je sastanak sazvan na zahtjev ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka nakon njegovog razgovora s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Navodi se da je Stoltenberg u ime NATO-a izrazio “punu podršku teritorijalnom intergritetu i suverenitetu Ukrajine, uključujući njena navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom”.

Ruska Obalska straža pucala je u nedjelju na tri broda ukrajinske mornarice u blizini Kerčkog moreuza, pri čemu su ranjena šestorica mornara.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zahtijeva od Rusije da odmah na slobodu pusti ukrajinske mornare i brodove zaplijenjene tokom napete situacije u Kerčkom moreuzu.

Porošenko je to kazao na današnjem sastanku ukrajinskog Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

“Zahtijevamo da oni hitno budu predati ukrajinskoj strani”, rekao je Porošenko i istovremeno pozvao na “deeskalaciju” krize oko poluostrva Krim.

Ukrajinski parlament trebalo bi danas da razmatra Porošenkov zahtjev za uvođenje ratnog stanja.

Najčitanije