fbpx
NaslovnicaCrna GoraNadležni postavljaju nove zahtjeve za ostvarivanje prava na alimentaciju

Nadležni postavljaju nove zahtjeve za ostvarivanje prava na alimentaciju

Podgorica, (MINA) – Centri za socijalni rad obustavili su donošenje rješenja o naplati izdržavanja iz Alimentacionog fonda i od građana traže da prvo donesu dokaz od javnog izvršitelja o nenaplativosti, iako to ne predviđa Zakon o privremenom izdržavanju djece.

Kako prenosi portal Udruženja Roditelji, osim toga, centri za socijalni rad insistiraju da u sudskoj odluci bude naveden i broj žiro računa, a ni to nije kao uslov navedeno u Zakonu.

Sa takvim zahtjevima centara suočio se veći broj roditelja, koji su pokušali da ostvare to pravo, ali i oni koji su već predali zahtjeve i očekivali rješenje nakon 15 dana.

Prema navodima roditelja, koji su se u centrima za socijalni rad interesovali da li su gotova rješenja na osnovu zahtjeva koji su predali početkom novembra, tražena im je dopuna dokumentacija.

Roditelje, osim vremena koje je potrebno za pokretanje i okončavanje postupka kod javnog izvršitelja, brine i to što će morati da snose i dio troškova.

Advokatica Maja Živković potvrdila je da se veliki broj roditelja javlja zbog nemogućnosti da podnesu zahtjev nadležnom centru, kako bi djeca ostvarila pravo na privremeno izdržavanje.

Ona je kazala da centri vraćaju roditelje jer u odluci nije naznačen broj žiro računa na koji se alimentacija mora isplaćivati.

Živković je rekla da Zakon o privremenom izdržavanju ne propisuje da izvršna isprava – presuda, rješenje o privremenoj mjeri, mora da sadrži broj žiro računa.

“Upoznata sam, takođe, da centri vraćaju roditelje i traže im da prvo pokrenu postupak pred javnim izvršiteljem, iako takve odredbe u zakonu nema”, navela je Živković.

Ona je kazala da je nejasno takvo postupanje nadležnih centara za socijalni rad, koji su, kako je dodala, očigledno nespremno ušli u primjenu zakona.

Živković smatra da roditelji treba da podnesu zahtjev, bez obzira na informacije i instrukcije koje dobijaju u centrima.

„Roditelji treba da podnesu zahtjev, bez obzira na ukazivanja centara za socijalni rad koja su suprotna zakonskim odredbama, i da iskoriste pravo na žalbu, a potom i eventualno tužbu, ukoliko im zahtjev ne bude usvojen”, rekla je Živković.

Ona je kazala da roditelji paralelno mogu pokrenuti postupak za izmjenu presude u pogledu uvrštavanja broja žiro računa u presudu, kako bi ubuduće olakšali sebi u postupku pred centrima za socijalni rad.

Jedna od samohranih majki koja je, interesujući se za rješenje, saznala da je potrebno da pokrene postupak kod izvršitelja, ocijenila je da su obećanja nadležnih o Alimentacionom fondu laž i obmana.

Ona je kazala da je predala zahtjev Centru u Podgorici i da joj rješenje i dalje nije dostavljeno, iako je rok 15 dana.

U odlukama kojima je drugi roditelj obavezan da doprinosi izdržavanju djece nerijetko stoji da se novac daje “na ruke“, ili da novac treba uplaćivati na žiro račun roditelja kome je dijete povjereno, ali bez navođenja broja računa.

Postoje i situacije u kojima je naveden žiro račun koji je u međuvremenu prestao da bude aktivan.
Sve roditelje koji su se našli u toj situaciji iz centara za socijalni rad upućuju na pokretanje postupka za izmjenu sudske odluke.

Crnogorski sudovi već su primili veliki broj zahtjeva tim povodom, a očekuju da će tako biti i u narednom periodu.

Sve to za roditelje znači dodatno višemjesečno čekanje i neizvjesnost da li će i kada ostvariti pravo na izdržavanje djece iz Alimentacionog fonda.

Neki od njih dobili su informaciju iz suda da je pristigao veliki broj tužbi, a da iz razloga što sudije imaju kvotu predmeta, odluku najvjerovatnije mogu očekivati tek sredinom naredne godine.

Iz Udruženja Roditelji kazali su da su se tim povodom obratili Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Vrhovnom sudu, tražeći od njih da u najboljem interesu djece omoguće da se procedure izmjene presuda u dijelu podataka o žiro računu rješavaju u što kraćem roku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu