fbpx
NaslovnicaCovid19Na Cetinju pogoršana epidemiološka situacija

Na Cetinju pogoršana epidemiološka situacija

Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija na Cetinju je pogoršana, a od 20. do 28. februara umrlo je osam osoba, saopšteno je iz Operativnog štaba Prijestonice za borbu protiv zarazne bolesti Covid-19.

Iz Operativnog štaba su kazali da je, prema podacima Instituta za javno zdravlje, u februaru koronavirusom bilo inficirano 446 osoba, što je skoro pet odsto više nego u januaru.

Kako su naveli, tokom februara oporavile su se 434 osobe, ili 156 manje nego u januaru.

U kovid ambulanti Doma zdravlja Cetinje je, od 15. do 28. februara, obavljen 1.121 pregled.

„Testirane su 532 osobe, od kojih je 135 bilo pozitivno na koronavirus, a 15 osoba upućeno je na bolničko liječenje, dok se pet zaposlenih zarazilo koronavirusom“, dodaje se u saopštenju.

Iz Doma zdravlja su kazali da je protiv koronavirusa vakcinisano 15 ljekara i članova medicinskog osoblja te zdravtvene ustanove i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, i poručili da su spremni su i za čuvanje i skladištenje vakcina, kao i za imunizaciju građana.

Kako je saopšteno iz Operativnog štaba, na internom odjeljenju Opšte bolnice (OB) „Danilo I“ od 15. do 28. februara primljena su 43 pacijenta, trenutno se na liječenju nalazi njih 27, a otpušteno je devet pacijenata.

U drugoj polovini februara testirana je 151 osoba, od kojih je 26 bilo pozitivno na koronavirus.

Navodi se da je u OB „Danilo I“ vakcinisano 50 ljekara i članova medicinskog osoblja, a prvi vakcine primili su zaposleni koji rade u crvenoj kovid zoni.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su od 18. do 28. februara, u saradnji sa Komunalnom policijom i Turističkom inspekcijom, obišli sve ugostiteljska objekte, supermarkete, butike, kladionice i objekte brze hrane, gdje nijesu zatekli nepravilnosti.

„Obilazili su i osobe u samoizolaciji, kojih je trenutno 175“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je podnesena krivična prijava protiv jedne osobe zbog kršenja mjere zabrane međugradskog saobraćaja u danima vikenda.

Operativni štab donio je odluku da se privremeno zatvore za saobraćaj Belvederska ulica iz pravca magistrale i saobraćajnica koja povezuje naselje Crna Greda sa magistralnim putem Cetinje – Podgorica.

Komunalna policija Prijestonice od 15. do 28. februara obavila je 33 inspekcijska pregleda, a u skladu sa zaključcima Operativnog štaba dezinfikavano je 205 ulaza stambenih zgrada i 30 preduzeća, kao i romsko naselje na Zagrablju.

„Preventivno je upozoreno 155 građana na obavezu nošenja zaštitne maske. Tržišna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove u posljednje dvije sedmice februara obavila je 22, a Inspekcija rada 11 kontrola“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...