fbpx
NaslovnicaCrna GoraMZD: Tužilaštvo da ispita da li su poštovane preporuke o zaštiti na...

MZD: Tužilaštvo da ispita da li su poštovane preporuke o zaštiti na radu u Port od Adria

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni sistem pobrinuće se za svakog radnika kojem je potrebna zdravstvena zaštita, poručili su iz Ministarstva zdravlja (MZD) i pozvali tužilaštvo da ispita da li su u preduzeću Port of Adria poštovane preporuke o zaštiti na radu.

Iz MZD su to kazali reagujući na izjavu predsjednika Sindikata zaposlenih preduzeća Port of Adria Zorana Martinovića u kojoj je, kako su naveli iz tog resora, neprimjereno targetiran sistem zdravstvene zaštite i zaposleni u njemu.

“Zdravstveni sistem će se pobrinuti za svakog radnika kojem je potrebna zdravstvena zaštita”, navodi se u reagovanju MZD i dodaje da tužilaštvo treba da ispita da li su se poštovale preporuke o zaštiti na radu koje se, kako su kazali, ne pominju.

Iz MZD su podsjetili na, kako su naveli, najažurniji angažman tog resora u saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore i Institutom za medicinu rada “Dr Dragomir Karajović” u Beogradu, gdje su radnici zbrinuti u najkraćem terminu.

„I gdje će, ukoliko to bude potrebno, nastaviti sa liječenjem i tretmanom o trošku državnog Fonda za zdravstveno osiguranje”, navodi se u saopštenju MZD.

Oni su istakli da je riječ o referentnoj regionalnoj ustanovi u oblasti zaštite stanovništva od jonizujućih zračenja i profesionalne toksikologije.

“Prije nego što Martinović ili bilo ko drugi glasno i samo optuži zdravstveni sistem, koji je jedini reagovao na probleme radnika, pozivamo nadležne organe da ispitaju sve pojedinosti iz ovog slučaja”, naveli su iz MZD.

Kako su dodali, potrebno je ispitati da li se na radnom mjestu poštovao Akt o procjeni rizika i zaštiti na radu, da li su zaposleni imali adekvatne informacije o procesima koji se obavljaju u njihovom preduzeću, kojim potencijalnim opasnostima su izloženi, kao i da li su u skladu sa standardima nosili zaštitnu opremu.

“Molimo Sindikat, ali i sve one koji se usuđuju da manipulišu aktuelnom situacijom, da ni u jednom trenutku ne dovode u pitanje stručne reference ljekara i medicinskog osoblja, bilo da se nalaze u Baru, Podgorici ili Beogradu i da dozvole da struka da jasne smjernice o analizama i medicinskim pretragama koje su u toku, kao i o nastavku liječenja ukoliko bude potrebno”, istakli su iz MZD.

Oni su poručili Sindikatu da, ako cijela ta priča ima neku drugu pozadinu i ako je cilj targetiranje nekih drugih organizacija ili institucija, budu jasni, hrabri i otvoreni.

“Barem onoliko koliko ste glasni u kritikama sistema koji je usmjeren na zaštitu vašeg zdravlja”, dodali su iz MZD.

Oni su naglasili da taj Vladin resor radi na reorganizaciji i unapređenju sistema Medicine rada, kao i drugih segmenata u zdravstvenom sistemu.

“Naš je cilj postizanje najviših standarda iz ove oblasti, to nikako ne odgovara neprimjerenim izjavama Martinovića koje nemaju argumentivanog utemeljenja”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije