fbpx
NaslovnicaCrna GoraMUP posvećen jačanju povjerenja građana u izborni sistem

MUP posvećen jačanju povjerenja građana u izborni sistem

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) na odgovoran i transparentan način pristupa obavezama koje proizilaze iz izbornih zakona i posvećeno je jačanju povjerenja građana u integritet izbornog sistema.

To je zaključeno na današnjem sastanku državnog sekretara u MUP-u Dragana Pejanovića sa predstavnicima ODIHR Misije za procjenu potreba za parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

Sastanak je, kako je saopšteno iz MUP-a, bio prilika da Pejanović informiše sagovornike da je na nivou tog resora formiran tim kojim rukovodi, a koji prati, usmjerava i organizuje realizaciju obaveza koje proizilaze iz izbornih zakona.

“Takođe je istakao da je crnogorski birački spisak kvalitetna i tačna baza podataka, koja se ažurira permanentno i u kontinuitetu”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Pejanović je kazao da MUP izuzetno cijeni ulogu ODIHR-a kao pouzdanog i konstruktivnog partnera i njihovo prisustvo tokom izbornih procesa i reforme izbornog zakonodavstva, i da njihove preporuke predstavljaju dobre smjernice u kontekstu daljeg unapređenja organizacije izbora u Crnoj Gori.

Predstavnici ODIHR Misije su naveli da su zadovoljni saradnjom sa MUP-om, kao i dosadašnjim naporima da se ispoštuju preporuke posmatračkih misija i doprinese unapređenju izborne legislative.

Oni su kazali da su uvjereni da će i predstojeći izbori pokazati da je MUP posvećen dosljednom poštovanju zakonskih normi, što predstavlja značajan doprinos razvoju demokratije i približavanju najvišim međunarodnim standardima u toj oblasti.

Sastanku su, ispred ODIHR Misije za procjenu potreba za parlamentarne izbore u Crnoj Gori, prisustvovali stariji savjetnik za nove tehnologije glasanja u ODIHR-u, Vladimir Misev i savjetnik za izbore Oleksi Ličkovah.

Najčitanije