fbpx
NaslovnicaCrna GoraMreža aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori

Mreža aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Građanska alijansa (GA) formiraće danas Mrežu aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori, među kojima će biti aktivisti za ljudska prava i tranzicionu pravdu i članovi porodica žrtava ratnih zločina.

Danas se navršava 25 godina od ratnog zločina Kaluđerski laz u kojem su pripadnici Vojske Jugoslavije (VJ) ubili najmanje 15 albanskih civila koji su, bježeći od rata na Kosovu, spas pokušali da pronađu u Crnoj Gori.

Iz GA su kazali da ni nakon četvrt vijeka nijesu utvrđene odgovornosti i nije donijeta nijedna osuđujuća presuda za taj ratni zločin koji se dogodio nadomak Rožaja, u selu Kaluđerski laz, kada su ubijeni civili, među kojima je bilo djece, žena i starijih osoba.

„Iako su ubistva počinjena na više lokacija, kompletan slučaj je nazvan po selu Kaluđerski laz, gde je 18. aprila 1999. godine ubijeno šest osoba“, kaže se u saopštenju.

Prva optužnica, kako su naveli iz GA, podignuta je 2008. godine, odnosno devet godina nakon tog zločina.

„Komandant Prvog bataljona Treće lake pešadijske brigade Podgoričkog korpusa Druge armije VJ, Petar Strugar sa još sedam osoba, pripadnika Treće čete Prvog bataljona, oslobođen je odgovornosti nakon prvostepene presude u suđenju za zločin u Kaluđerskom lazu pred Višim sudom u Bijelom Polju“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz GA, na tu presudu Apelacionom sudu su upućene žalbe od tužilaštva, ali i žalba advokata oštećenih.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su podsjetili da je Apelacioni sud godinu kasnije donio presudu kojom je žalbe odbio kao neosnovane i potvrdio oslobađajuću presudu Višeg suda.

GA i ove godine organizuje komemoraciju povodom tog ratnog zločina, odnosno polaganje cvijeća u Kaluđerskom lazu u deset sati.

Nakon toga, kako su rekli iz te NVO, komemeracija će se održati i u Novom Selu, na Kosovu, u 12 sati, u kojem se nalazi posmrtni ostaci dijela žrtava.

„Veoma važna aktivnost kojom ćemo zaključiti ovaj događaj je sastanak na kojem će se formirati Mreža aktivista koji se bave ratnim zločinima počinjenim u Crnoj Gori, među kojima će biti prepoznati aktivisti za ljudska prava i tranzicionu pravdu, kao i članovi porodica žrtava ratnih zločina“, kaže se u saopštenju.

Iz GA su rekli da je događaj dio projekta „Kultura sjećanja za svjetliju budućnost“, koji je podržan kroz regionalni projekat „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Regionalni projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

dusko knezevic, atlas grupa, pritvor

Kneževiću potvrđen pritvor

Podgorica, (MINA) - Vanraspravno vijeće Višeg suda predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću potvrdilo je...