fbpx
NaslovnicaCrna GoraLitije održane u više gradova

Litije održane u više gradova

Podgorica/Nikšić, (MINA) – U više crnogorskih gradova i danas su održani molebni i litije, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kazao je, u besjedi na Trgu slobode u Nikšiću, da je cilj protesta da se ukaže na to da se sprema sprovođenje, kako je ocijenio, jako lošeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali i iskaže briga za Crnu Goru.

“U Crnoj Gori je donijet Zakon o slobodi vjeroispovijesti koga nigdje takvog nema, a u koji su stavljena pitanja imovine”, rekao je Perović nakon molebna u Sabornom hramu u Nikšiću i litije centralnim gradskim ulicama.

Zbog toga, kako je naveo, neće odustati, jer znaju njihova građanska prava.

”Guraju nas u priče koje sa nama nemaju nikakve veze. Mi u Crnoj Gori ponosimo se da ovdje ima što nigdje nema, ali nam taj Zakon nije na ponos i zato smo strpljivi. Molimo se Bogu i kažemo našim vladarima da im je Bog na pomoć, a mi odustati nećemo”, poručio je Perović.

On je kazao da se oduvijek znalo pravilo “Bogu Božije, a caru carevo”.

“Upravo donešenim Zakonom kaže se ”hoće car i Božije i carevo”. Pa da mu zbog toga pomognemo da se ne opterećuje i kažemo političarima neka vode svoj posao, a svetinje ostave svetinjama”, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, građani brinu da «ne bude na snazi Zakon po kome drugi zakoni donijeti prije njega ne vrijede».

”To radimo jer smo pismeni i umijemo da saberemo da su dva i dva četiri i jer nam iz srca i duše govore oni naši preci koji su prvi počeli da čitaju Bibliju i znaju da ima nešto veće od zemaljskog blaga i mjerila i ne daju nam da mirno stojimo kada neko pokušava da od crkve napravi državno preduzeće”, kazao je Perović.

Kako je naveo, svi vladari svijeta znali su da treba čuvati svetinje i svakom hramu i bogomolji treba dati neku autonomiju.

”Mi nijesmo protiv toga da se donese zakon, nego molimo i kumimo 20 godina da se donese onaj koji će urediti odnos između države i crkve ”, rekao je Perović.

Litije i molebani održani su i u Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju, Tivtu, Plužinama, Herceg Novom, Žabljaku.

Okupljanja se od Božića organizuju dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Najčitanije