fbpx
NaslovnicaCrna GoraMitrović: Sačuvajmo dostojanstvo i blagoslov Litija

Mitrović: Sačuvajmo dostojanstvo i blagoslov Litija

Podgorica, (MINA) –  Litije su molitvena sabranja u kojima ne bi trebalo da ima mjesta nikakvim političkim i nacionalnim koreografijama, poručio je starješina hrama Hristovog Vaskrenja Dragan Mitrović.

On je kazao da se posljednjih dana dešava ono što nije dobro i blagosloveno, a čega su se pribojavali i što može da ugrozi ta blagoslovena sabranja.

“Litije su molitvena sabranja u kojima ne bi trebalo da ima mjesta nikakvim političkim, nacionalnim koreografijama, kao što ih nije bilo ni na Trojčindanskom i Svetovasilijevskom Saboru u Podgorici i Nikšiću na čijim blagoslovima su te litije i nastale”, rekao je Mitrović.

Kako je naveo, na prethodnoj litiji, na momente, od skandiranja i navijanja nije se mogla čuti molitva i Sveto Jevanđelje.

“Shvatajući brojna nezadovoljstva koja su izazvana donošenjem Zakona kojim se otimaju svetinje i skrnavi vjera pravoslavna i urušava ljudsko vječno dostojanstvo, ne možemo a da ne uočimo da je takav vid  protesta veoma podložan zloubotrebi i da se iskrena i dobronamjerna energija, naročito kod mladih, lako može izmanipulisati kako bi veličanstvene crkvene litije dobile političke dimenzije”, kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, kao takve one bi bile pretvorene u snažno oružje protiv crkve, što niko dobronamjeran ne želi.

Mitrović je rekao da izjave najviših državnika i saznanja koja imaju nagovještavaju da će takvih zloupotreba biti sve više.

To ih, kako je naveo, obavezuje da budu mudri, oprezni i jedinstveni, jer njihova sabranja su u ime Boga ljubavi i kao takva prizivaju na bratsku ljubav i slogu, a ne protiv bilo koga.

“Očekujući da ćemo se i večeras sabrati u velikom broju još jednom apelujemo, slušajmo glas crkve i naših episkopa koji nas sa puno mudrosti i blagoslova Božijeg vode u ovoj pravednoj borbi protiv bezakonja”, dodao je Mitrović.

Najčitanije