fbpx
NaslovnicaCrna GoraMinistri Dunavske strategije u Deklaraciji pozdravili zamah u proširenju EU

Ministri Dunavske strategije u Deklaraciji pozdravili zamah u proširenju EU

Ljubljana, (MINA) – Ministri država članica EU strategije za Dunavski region (EUSDR) usvojili su deklaraciju u kojoj pozdravljaju obnovljeni zamah procesa proširenja Evropske unije (EU).

U deklaraciji je potvrđena puna posvećenost svih država kandidata koje učestvuju u toj strategiji njihovoj perspektivi članstva u EU.

Pozdravlja se i dodijeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, Moldaviji i Bosni i Hercegovini, čime sve države koje učestvuju u EUSDR-u sada postaju ili države članice EU ili kandidati za pristupanje.

Ministri potvrđuju posvećenost saradnji u okviru EUSDR-a za prevazilaženje postojećih i novih izazova u Dunavskom regionu i naglašavaju važnost održivog regionalnog razvoja.

U zajedničkoj deklaraciji, koju je potpisalo pet ministara, najoštrije se osuđuju nastavak „ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine“.

„Izražavamo punu solidarnost sa narodom Ukrajine i ponavljamo punu podršku suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu zemlje, unutar njenih međunarodno priznatih granica“, navodi se u deklaraciji.

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon poručila je da države učesnice Foruma solidarno stoje uz Ukrajinu koju je napala Rusija.

One je istakla da su Sloveniju ove godine pogodile velike poplave koje je prevladala uz pomoć prijatelja.

Fajon je pozvala Evropsku komisiju da da veću podršku ovom procesu.

Ona je rekla da ima dosta pesimizma u regionu, da mladi odlaze i da su u procesu proširenja obje strane napravile dosta grešaka.

“Sada je trenutak da ne gledamo u prošlost. Moramo biti ujedinjeni u Evropi”, poručila je Fajon.

Aleksandar Šalenberg, ministar vanjskih poslova Austrije – države koja je danas preuzela predsjedavanje inicijativom, rekao je da je saglasan sa Fajon da je potrebna veća saradnja.

Kako je naveo, to su pokazale krize koje su zabilježene.

“Sigurnost i stabilnost će biti naši prioriteti, ali moramo razvijati i biznis, fokusirati se i na mlade”, rekao je Šalenberg.

On je poručio da je najveći cilj da Dunav bude EU rijeka, odnosno da prolazi kroz sve države EU.

Rukovoditeljka radom crnogorskog Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović, koja je potpisala deklaraciju u ime Crne Gore, smatra da ni Crna Gora ni EU ne mogu biti srećne da pregovori traju više od deceniju.

Ona je rekla da je tokom ove dekade Crna Gora postala dio mnogih regionalnih inicijativa.

“Ova inicijativa dala je direktne pozitivne efekte na proces proširenja, daje pozitivan input na cijeli proces”, kazala je Novaković Đurović.

Ona je istakla da su ovakve inicijative značajne za Crnu Goru, jer zahvaljujući regionalnoj saradnji rješava brojna pitanja.

Ministarska za evropske integtracije Srbije Tanja Miščević ocijenila je da države treba da dijele iskustva iz procesa pristupanja kako ne bi ponavljali greške.

Strategija EU-a za dunavsku regiju je makroregionalna strategija, čiji je cilj stvoriti sinergije i koordinisati postojeće politike i inicijative širom dunavske regije.

Dunavska regija je područje definisano slivom te rijeke, najvećim dijelom na području EU.

To se, u geografskom smislu, odnosi na Njemačku, Austriju, Slovačku, Češku, Mađarsku, Sloveniju, Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Moldaviji i Ukrajinu, koje se smatraju regijama duž Dunava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije