fbpx
NaslovnicaCrna GoraMinistarstvo uputilo zahtjev za utvrđivanje nezakonitosti štrajka prosvjetara

Ministarstvo uputilo zahtjev za utvrđivanje nezakonitosti štrajka prosvjetara

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) uputilo je Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje nezakonitosti štrajka u organizaciji Sindikata prosvjete (SPCG), sa ciljem iniciranja postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Iz MPNI su saopštili da su im predstavnici SPCG 7. februara dostavili odluke o stupanju u generalni štrajk i o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja, koje su jednostrano donijeli.

„Članom 31 Zakona o štrajku propisano je da postupak za utvrđivanje nezakonitosti štrajka može da pokrene poslodavac, odnosno reprezentativno udruženje poslodavca, reprezentativni sindikat, ili štrajkački odbor“, kaže se u saopštenju.

Iz MPNI su rekli da je stavom 2 tog člana propisano da o zahtjevu za utvrđivanje nezakonitosti štrajka odlučuje nadležni sud, u roku od pet dana od dana podnošenja zahtjeva.

„Naglašavamo da MPNI i Vlada ostaju otvorene za dijalog i pronalaženje kompromisnog i održivog rješenja, ali i da su, s druge strane, institucije dužne da sprovode aktivnosti koje su normativno propisane u djelokrugu njihovog rada“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije