fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilion EUR od EU za unapređenje kvaliteta obrazovanja

Milion EUR od EU za unapređenje kvaliteta obrazovanja

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) donirala je milion EUR Crnoj Gori usmjerenih na unapređenje kvaliteta i pravičnosti obrazovanja.

U prostorijama Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) danas je obilježen početak reformskog projekta “Kvalitetno obrazovanje za svako dijete u Crnoj Gori,” koji se realizuje u partnerstvu Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), UNICEF-a i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Iz MPNI su rekli da je cilj te reformske inicijative razvoj sveobuhvatne Strategije za reformu obrazovanja (2025-2035), kojom će biti definisana vizija obrazovanja, glavni ciljevi kao i aktivnosti koje je potrebno sprovesti da bi oni bili postignuti.

Strategija će, kako se dodaje, obuhvatiti sve nivoe obrazovanja i definisati finansijski okvir za njenu održivu i dugoročnu realizaciju.

“Projektom je, takođe, obuhvaćen niz intervencija usmjerenih na unapređenje kvaliteta i pravičnosti obrazovanja, kao i osiguravanje širokog konsultativnog procesa i mobilizacije svih aktera u pripremi nove Strategije”, kaže se u saopštenju.

Amabasadorska EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa poručila je da je EU sa zadovoljstvom opredijelila donaciju od milion EUR kako bi pomogla Crnoj Gori da razvije sveobuhvatnu obrazovnu strategiju i da pilotira niz aktivnosti koje će pomoći u poboljšanju kvaliteta i jednakosti obrazovanja.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović, kazala je da su ciljevi planirani projektom u potpunosti zasnovani na nalazima i strateškim preporukama sveobuhvatne Analize obrazovnog sektora, koja je sprovedena u saradnji sa UNICEF-om.

Ona je rekla da je cilj MPNI da djeca steknu znanja i vještine koja su im neophodna za dalje učenje i uspješno završavanje školovanja.

“U tom smislu, vaspitače i učitelje ćemo posebno osnažiti da pruže podršku djeci iz osjetljivih grupa kao i njihovim porodicama, u cilju kreiranja stimulativnog školskog okruženja, prevencije ranog napuštanja škole i omogućavanja da djeca ostvare svoj puni potencijal“, navela je Jakšić Stojanović.

Ona je istakla važnost podrške i uključivanje ostalih sektora, prevashodno resora zdravlja, mladih, socijalnog staranja i finansija kako bi sve aktivnosti i njihova implementacija bile kompletne i održive, kao i međunarodnih organizacija koje su naši partneri od početka ove inicijative.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huan Santander, naveo je da su preporuke te organizacije da razvoj nove strategije reforme obrazovnog sistema, kao i njeno sprovođenje i praćenje, uključi sve zainteresovane strane, prije svega nastavnike, učenike i roditelje.

„Znamo da je kvalitetno obrazovanje ključno za okončanje siromaštva i inkluzivni ekonomski rast. Stoga je obrazovna reforma najznačajnija investicija koju država može da napravi za razvoj Crne Gore”, rekao je Santander.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije