fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Tražiću da EK odgodi objavljivanje izvještaja o napretku

Milatović: Tražiću da EK odgodi objavljivanje izvještaja o napretku

Podgorica, (MINA) – Crnogorski predsjednik Jakov Milatović kazao je da će naredne sedmice, u Briselu, tražiti da Evropska komisija (EK) odgodi objavljivanje izvještaja o napretku Crne Gore, kako bi se novom parlamentu i vladi dalo više vremena za postizanje rezultata.

Milatović je u intervjuu Televiziji Crne Gore, koji će biti emitovan večeras, rekao da naredne sedmice putuje u Brisel gdje će razgovarati sa evropskim parlamentarcima.

„Izvještaj EK je dobra refleksija stanja, ali kada ga analizirate, shvatate da su mnoge stvari koje su napisane rezultat jedne institucionalne nestabilnosti u prethodne tri godine“, kazao je Milatović.

Kako je naveo, dvije vlade nijesu uspjele da, u sprezi sa parlamentom, zaokruže ključne reforme koje su bile potrebne u vladavini prava, pravosuđu i slično.

„U tom pravcu odlučio sam da već naredne sedmice otputujem u Brisel, gdje ću u razgovoru sa poslanicima objasniti stvari i predstaviti drugačiju vizuru“, rekao je Milatović, prenosi Portal RTCG.

On je kazao da se nada da će evropskim parlamentarcima nakon toga neke stvari biti jasnije, i da će razgovor uticati na Deklaraciju o Crnoj Gori koju treba da donesu u septembru ili oktobru.

„Tražiću i pomjeranje izvještaja o progresu, kako bi dali vrijeme novom parlamentu i vladi da malo pokrenu stvari”, najavio je Milatović

On je rekao da očekuje zrelost novog saziva Skupštine Crne Gore, da dođe do koncenzusa i do imenovanja u pravosuđu, kako bi se napravio pomak.

„Nadam se da ćemo nakon toga dobiti dodatan vjetar u leđa od strane Brisela”, dodao je Milatović.

On je kazao da je zabrinut zbog medijskih navoda da će buduća vlada biti glomazna, ističući da očekuje da ona bude orjentisana na reforme.

„Zabrinjavaju me medijski navodi da će biti velika, glomazna, da je akcenat na podjeli resora u političkom smislu. Ako se po jutru dan poznaje, onda mislim da treba neke svari promijeniti dok smo na vrijeme“, kazao je Milatović.

Građani, kako je naveo, očekuju vladu koja će suštinski promijeniti stvari.

„Ne volim što vidim potkusurivanja i mislim da svi politički subjekti treba da se slože oko stvari koja nam je zajednički imenitelj, a to je evropski put“, rekao je Milatović.

On je istakao da se neće miješati u sastav Vlade, već da samo skreće pažnju javnosti šta se dešava trenutno.

Milatović je kazao da će mandat dati onome ko ga uvjeri da ima najviše šanse da sastavi vladu, ali i da će tome prethoditi konsultacije nakon konstituisanja parlamenta.

Upitan da prokomentariše poruke međunarodnih partnera kojima koalicija Za budućnost Crne Gore nije poželjan partner u vladi, Milatović je rekao da je formiranje vlade unutrašnje pitanje svake države.

“Ni na jednom od razgovora koje sam obavio sa evropskim i američkim zvaničnicima nije bilo riječi ko bi mogao, a ko ne da bude dio naredne vlade, i čini mi se da sa sa tih adresa postoji optimizam u odnosu na promjene i snažna podrška za naš evropski put”, kazao je Milatović.

On je u intervjuu kazao i da mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vućić rekao da novi ambasador te države u Podgorici neće biti Vladimir Božović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije