fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Poboljšanje antikorupcijskih zakona ključni izazov za parlamentarnu većinu

Milatović: Poboljšanje antikorupcijskih zakona ključni izazov za parlamentarnu većinu

Podgorica, (MINA) – Poboljšanje zakonskog okvira u oblasti antikorupcije i stvaranje preduslova za efikasan i neselektivan rad Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) ključni su izazovi za parlamentarnu većinu i sve koji žele da doprinesu jačanju vladavine prava, smatra crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Milatović je na društvenoj mreži X ocijenio da suočavanje sa problemom korupcije zahtijeva efikasan odgovor sve tri grane vlasti.

“Dosadašnji sistem koji pod lupu stavlja članove školskih odbora ili popisnih komisija, dok “pobjednici” tranzicije i “uspješni” političari bezbrižno uživaju u enormnom bogatstvu čije porijeklo nikad nije ispitano na valjan način – ruganje je i pravu i pravdi”, rekao je Milatović.

On je naveo da je suštinska kontrola prihoda i imovine javnih funkcionera polazna osnova za borbu protiv korupcije i utvrđivanje zakonitosti porijekla imovine.

Kako je Milatović rekao, životni stil javnih funkcionera i njihovih porodica mora biti pod posebnom pažnjom institucija, kako bi se trajno napravio otklon od nekontrolisanog bogaćenja pojedinaca na štetu države.

Prema njegovim riječima, svakodnevne informacije koje ukazuju na mogući nedostatak profesionalizma i integriteta u ASK, kao instituciji čiji je zadatak da bude prva odbrambena linija u borbi protiv korupcije, dodatno urušavaju već uzdrmano povjerenje građana u državu i u cjelokupan pravni poredak.

“Poboljšanje zakonskog okvira u oblasti antikorupcije, kao i stvaranje preduslova za efikasan i neselektivan rad ASK-a ključni su izazovi, ne samo za novu parlamentarnu većinu, već i za sve druge subjekte koji žele da daju doprinos jačanju vladavine prava u Crnoj Gori”, naveo je Milatović.

On je kazao da politička pristrasnost, lažni patriotizam i nedostatak ličnog i profesionalnog integriteta ne smiju biti odlike javnih funkcionera niti znak raspoznavanja institucija u kojima obavljaju funkcije.

“Konačan epilog “krupnih” slučajeva sumnjivog bogaćenja, koji već godinama i decenijama izazivaju posebnu pozornost javnosti, biće najbolji pokazatelj da li smo, umjesto frizirane statistike, napokon uspjeli da izgradimo jake i nezavisne institucije koje bilježe stvarne rezultate”, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Očekuju interesovanje renomiranih svjetskih kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Na pretkvalifikacioni tender za dionicu auto-puta Mateševo - Andrijevica očekuje se...

Indeksi porasli