fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Nadam se da ćemo postati članica EU u narednih pet godina

Milatović: Nadam se da ćemo postati članica EU u narednih pet godina

Podgorica, (MINA) – Crnogorski predsjednik Jakov Milatović kazao je da se nada da će Crna Gora postati članica Evropske unije (EU) u narednih četiri ili pet godina.

On je, u intervjuu Radio Televiziji Slovenija, rekao da je Crna Gora do 2020. godine bila zarobljena od organizovanog kriminala i korupcije.

„Nakon toga defakto imamo političku volju ali postojala je institucionalna nestabilnost“, rekao je Milatović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je rekao, možda su i građani imali prevelika očekivanja da će se stvari preko noći promijeniti.

„Siguran sam da ćemo kao mala zemlja uz pomoć naših strateških partnera, zemalja koje nas najbolje razumiju, a sasvim sigurno da je Slovenija jedna od njih, dobiti taj novi vjetar u leđa i postati punopravna članica EU, moje neko nadanje je u narednih četiri-pet godina“, naveo je Milatović.

On je ponovio da su priznanje nezavisnosti Kosova, članstvo države u NATO-u i sankcije Rusiji, kao dio zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU, završene stvari.

Upitan da prokomentariše odnos Crne Gore prema Srbiji i Rusiji i uticaj Srpske pravoslavne crkve (SPC), Milatović je kazao da je bivši predsjednik Milo Đukanović donio pitanje crkve u svakodnevnu politiku.

Prema riječima Milatovića, to pitanje je stavljeno ad akta i sada i političari u Crnoj Gori imaju fokus na temama koje su od suštinske važnosti za građane, a to su ekonomski i životni standard, vladavina prava i evropske integracije.

„Dok su nas dijelili i stavljali fokus na te podjele, ono što se dešavalo je da se jedan mali krug ljudi povezan sa prethodnom vladajućom strukturom snažno obogatio, stalno plašeći narod i promovišući različite neistine o ovakvom ili onakvom uticaju u Crnoj Gori upravo toliko dugo opstajao na vlasti“, rekao je Milatović.

On je kazao da će svoj mandat posvetiti cilju da Crna Gora uđe u EU i da se nada da će svi politički subjekti pokazati odgovornost u tom smislu.

„I to me najviše brine, da li ćemo zajedno kao društvo uspjeti da se ujedinimo oko nekih zajedničkih stvari ili ćemo se i dalje vrtjeti u krug i biti dio, u najgorem mogućem smislu riječi Balkana, i ne zakoračiti iz njega prema nečemu što znači jedna uređenija evropska priča“, naveo je Milatović.

On je, govoreći o mogućnosti rasta prosječne plate u Crnoj Gori, kazao da, ako Hrvatska može da ima hiljadu EUR, sasvim sigurno da može i Crna Gora kao mali sistem i država koja je u smislu prirodnih resursa, kulture, podneblja vrlo slična Hrvatskoj.

„Tako da ja zaista smatram da su u pitanju realne ekonomske stvari koje su ostvarive u okviru mandata jedne stabilne proreformske i proevropske Vlade“, rekao je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije