fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Na vrijeme prekinuti negativne trendove koji bi mogli da ugroze evropski...

Milatović: Na vrijeme prekinuti negativne trendove koji bi mogli da ugroze evropski put države

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ne želi da poništi ranija dostignuća u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i zato je važno na vrijeme prekinuti negativne trendove na unutrašnjem planu koji bi mogli da ugroze evropski put države, ocijenio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On je danas razgovarao sa predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen, koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Milatović je poručio da je Crna Gora pozitivna priča i za EU i za region, zbog čega je, kako je dodao, u obostranom interesu intenzivan tempo zatvaranja poglavlja nakon dobijenog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, neophodan da bi zemlja ostvarila cilj i postala 28. država članica EU do 2028. godine.

“Do kraja godine očekujemo zatvaranje četiri pregovaračka poglavlja, ali Crna Gora može i mora bolje ukoliko želimo da ispunimo svoj cilj i do 2026. godine zatvorimo preostalih 30 poglavlja”, rekao je Milatović.

On je naveo da se “ne smijemo zadovoljiti rezultatima koji su ispod očekivanja, prvenstveno građana Crne Gore”.

“Uvjeren sam da bi članstvo Crne Gore u EU bio i važan pozitivan signal i za druge zemlje kandidate”, rekao je Milatović.

On je istakao da je potrebno konstantno prisustvo EK i tijesna saradnja na ispunjavanju konkretnih obaveza iz pristupnih pregovora, kako se tokom procesa ne bi zanemarila suština u vidu kontinuiranog jačanja vladavine prava i poštovanja demokratskih procedura.

“Ne želimo da poništimo ranija dostignuća do kojih smo došli tokom procesa i stoga je važno da na vrijeme detektujemo i prekinemo negativne trendove na unutrašnjem planu koji bi mogli ugroziti naš evropski put”, rekao je Milatović.

Navodi se da je Milatović, izrazivši zadovoljstvo usvajanjem Reformske agende Crne Gore 2024-2027, za Instrument EU za reforme i rast, ocijenio da Plan rasta na opipljiv način može da građanima Crne Gore predoči sve konkretne prednosti članstva zemlje u EU.

Milatović je rekao da, zajedno sa svojim timom, drži fokus na EU agendi i koristi svaku priliku da urgira prema relevantnim akterima na unutrašnjem planu da ostanu na visini zadatka i naprave otklon od zabrinjavajućih praksi.

On je zaključio da će, uz želju da Crna Gora iskoristi trenutni zamah politike proširenja, privremeno zatvaranje poglavlja 7, 10, 20 i 31, na primjeru Crne Gore pokazati da politika proširenja ostaje u vrhu EU agende, i da je proces proširenja živ i zasnovan na zaslugama.

Milatović je zahvalio Fon der Lajen na dosadašnjoj podršci Crnoj Gori, kao i svim ujedinjenim naporima na evropskom putu koji tek očekuju državu, vođeni zajedničkim ciljem.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza

Vremenska prognoza: Danas pretežno sunčano, do 25 stepeni

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, sa najvišom dnevnom...