fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Izvještaj EK dobra smjernica za donosioce odluka

Milatović: Izvještaj EK dobra smjernica za donosioce odluka

Podgorica, (MINA) – Izvještaj Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori dobar je presjek stanja stvari u državi i dobra smjernica za donosioce odluka, pogotovo za Vladu, kazao je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On je, nakon svečanosti povodom dana Ujedinjenih nacija, odgovarajući na pitanja novinara rekao da ne smatra da je u izvještaju EK data loša ocjena.

“Mislim da je izvještaj dobar presjek stanja stvari u Crnoj Gori. On, kao takav, je dobra smjernica za donosioce odluka u narednom periodu, pogotovo za Vladu”, naveo je Milatović.

On je poručio da zbog toga izvještaj treba shvatiti veoma ozbiljno.

Milatović je kazao da od nove Vlade i novog saziva Skupštine očekuje da, prije svega kroz imenovanja u pravosuđu, otvore vrata svim ostalim reformama u Crnoj Gori.

To je, kako je ocijenio, ključna stvar.

Mlatović je ocijenio da izvještaj EK nedovoljno stavlja fokus na neke suštinski velike stvari koje se su, kako je naveo, desile u Crnoj Gori u prethodnom periodu.

„Mi smo društvo koje je promijenilo vlast prvi put 2020. godine. Sada već imamo treću vladu, što znači da smo u ovih prethodnih par godina demokratski sazreli, da mijenjamo stvari i da napredujemo u tom smislu“, naveo je Milatović.

On je rekao da je mnogo stvari urađeno po pitanju same reforme pravosuđa kroz, uslovno rečeno, uklanjanje određenih ljudi koji su, prema mnogim izvješatjima, bili loši po crnogorsko pravosuđe.

„Ono gdje smo bili loši u prethodnom periodu je pronalazak političkog konsenzusa za imenovanja u pravosuđu. Mislim da je, kada kažete loš izvještaj, on loš upravo u tome, u pronalaženju političkog konsenzusa“, naveo je Milatović.

On je rekao da ne želi da stvari koje su sada loše prebacuje na rad prošle Vlade ili prethodne parlamentarne većine, i dodao da to ne treba da se radi.

„U svakom slučaju, pozivam sve da se vrlo državnički i odgovorno odnesu prema izvještaju, da ga svhvate kao dobar presjek stanja i da nastave da zajedničkim snagama rade na ispravljanju stvari“, kazao je Milatović.

Prema njegovim riječima, građani očekuju da nova parlamentarna većina, Vlada i kompletan saziv Skupštine budu odgovorniji nego što je to bio slučaj u ranijem periodu i da u pravosuđu izaberu ljude od integriteta, koji će se još snažnije boriti protiv organizovanog kriminala i koprupcije.

„Čini da je upravo i ova parlamentarna većina napravljena tako da dođe do imenovanja u pravosuđu, ne bilo kakvih nego upravo imenovanja časnih ljudi, profesionalaca, koji nemaju mrlje u karijerama i koji će donijeti još snažnije onu željenu pravdu koju očekuju građani Crne Gore“, naveo je Milatović.

Na pitanje koliko članova njegove delegacije je išlo u Njujork i koliko je taj put koštao, on je odgovorio da je to pitanje za sekretara Predsjednika Crne Gore i da misli da su odgovorili na to pitanje.

„Dobili smo više takavih pitanja kroz slobodan pristup informacijama, odgovorili smo na njih“, dodao je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije