fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Italija važan strateški partner Crne Gore

Milatović: Italija važan strateški partner Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Italija je prijatelj i važan strateški partner Crne Gore i u narednom periodu dodatno će podržati učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju (EU), kazao je crnogorski predsjednik Jakov Milatović nakon sastanka sa italijanskim kolegom Serđom Matarelom.

„Saglasili smo se da je moja posjeta Rimu dobar zamajac unapređenju odnosa između Italije i Crne Gore koji su, čini mi se, imali jednu sporiju fazu prethodnih možda par godina“, rekao je Milatović.

On je kazao da je njegova prva posjeta jednoj od država članica G7 potreba Crne Gore da dodatno stavi fokus na evropski put i informiše Rim o političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori.

„Zaista izuzetno dobar razgovor sa Matarelom, gdje sam dobio snažnu podršku Italije da Crna Gora nastavi kako je krenula i bude prva naredna članica EU“, naveo je Milatović, dodajući da misli da je to jedna odlična poruka.

Milatović je kazao da su se saglasili da treba što prije staviti u fokus revitalizaciju Sporazuma o strateškom partnerstvu između Crne Gore i Italije, koji je potpisan 2010. godine.

Razgovoru je, kako je kazao, prisustvovao ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani, koji će uskoro, po formiranju nove crnogorske Vlade, posjetiti Podgoricu.

Milatović je ocijenio da je odluka Vlade u tehničkom mandatu da da za organizovanje svjetske izložbe EXPO 2030 podrži Saudijsku Arabiju došla u neprimjerenom tajmingu, uoči njegove posjete Rimu.

Prema njegovim riječima, to je konstatovao i Materela.

„Objasnio sam moju jasnu poziciju, da Crna Gora treba da nastavi jasnu spoljnu politiku i u tom smislu je podrška Rimu, kao domaćinu EXPO 2030, za mene nesporna“, kazao je Milatović.

On je rekao da se nada da će nova Vlada promijeniti odluku koju je, kako je naveo, na brzinu donijela.

Milatović je kazao da razumije i podršku datu Rijadu.

„Ali, ipak je Italija nama strateški važna zemlja, koja je prijatelj, čuva crnogorsko nebo, saveznik je u okviru NATO-a i u narednom periodu i nakon ovog sastanka koji sam ja imao sa predsjednikom, dodatno će dati podršku crnogorskom učlanjenju u EU“, istakao je Milatović.

On je ocijenio da je odluka Vlade bila nedovoljno dobra, zbog svega onoga što „dijelimo sa Italijom kroz vrijeme i što ta država može da pomogne Crnoj Gori u narednom periodu“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije