fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Bugarska da podrži kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu SB UN-a

Milatović: Bugarska da podrži kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu SB UN-a

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je zatražila od Bugarske da podrži kandidaturu države za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), za period 2026-2027, rekao je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Milatović je to rekao na konferenciji za novinare sa bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Milatović je kazao da posjeta Radeva predstavlja potvrdu snažnog savezništva i obostranog opredjeljenja ka daljem jačanju bilateralnih odnosa u oblastima od obostranog interesa.

On je zahvalio Bugarskoj na dosadašnjoj političkoj i ekspertskoj podršci evropskoj integraciji Crne Gore, uz očekivanje da će ona biti nastavljena i dodatno osnažena.

“Naš je cilj da postanemo 28. zemlja članica Evropske unije (EU) do 2028. godine”, dodao je Milatović.

On je rekao da Crna Gora kao država koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU, “što će potvrditi i dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila”, mora iskoristiti geopolitički trenutak kada u Uniji postoji jasna spremnost za proširenjem.

Milatović je naveo da osim podrške Bugarske na evropskom putu Crne Gore, dvije države imaju važnu saardnju u okviru NATO-a, kao i aktivnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti Balkanskog poluostrva.

“U Bugarskoj stacioniran najveći kontigent crnogorske vojske izvan granica Crne Gore. Njega sada čine 42 pripadnika Vojske Crne Gore”, kazao je Milatović.

On je rekao da na taj način Crna Gora aktivno doprinosi pojačanom vojnom prisustvu u Istočnom krilu NATO saveza, a samim tim većoj bezbjednosti Evrope.

Milatović smatra da Crna Gora i Bugarska imaju interes za jačanje bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, i dodao da su o tome i razgovarali i na sastanku.

On je zahvalio Bugarskoj na podršci koju pruža u zastupanju interesa crnogorskih građana tamo gdje država rezidentna diplomatska predstavništva, posebno u zemljama Kavkaza i Centralne Azije.

Milatović je naveo da je upoznao Radeva sa tim da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a, za period 2026-2027.

To bi, kako je dodao Milatović, predstavljalo krunu diplomatske aktivnosti države na multilateralnom planu.

On je rekao i da je tim povodom zatražio podršku Bugarske.

“Crna Gora je zatražila aktivnije prisustvo u okviru strateški važne inicijative Tri mora gdje takođe očekujemo podršku bugarske u ovom smislu”, dodao je Milatović.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, da prokomentariše to što ga je premijer Milojko Spajić optužio da opstruira crnogorski put ka EU, rekao da su građani Budve su najbolje rekli o Spajiću.

“Mislim da su mnogi politički lideri trenutno pretvorili Crnu Goru u dječje igralište. Sa vrlo neodgovornim i netransparentnim porukama i ponašanjem i to mora da prestane ukoliko suštinski želimo da od Crne Gore napravimo zemlju istinske vladavine prava”, kazao je Milatović.

Govoreći o ministru pravde Andrejom Milovićem, Milatović je kazao da je to stvar Vlade, kao i da je važno da kompletan proces bude otvoren za javnost.

On je, govoreći o krizi vlasti u Podgorici, rekao da se to može riješiti ili dogovorom ili novim izborima.

Milatović je, govoreći o zakonima koje je vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, naveo da ne može nijedan zakon da stopira u potpunosti.

“Ali upravo i tom smislu ću uputiti apel na poslanike u Skupštini, iste one koji su prije nekoliko godina govorili da su zakonske promjene koje se tiču Sudskog savjeta ustavni udar na državu, a koji ovoga puta podržali taj udar na državu, da barem pročitaju šta su govorili javno o tom zakonskom rješenju, ovdje mislim na poslanike trenutne parlamentarne većine”, dodao je Milatović.

On se osvrnuo i na Nacrt zakona o medijima, i rekao da misli da se trenutno zakonskim rješenjem Javnog servisa pokušava partijskom i političkom trgovinom u potpunosti poklopiti Radio-televizija Crne Gore.

Radev je rekao da Bugarska cijeni odlične odnose sa Crnom Gorom i dodao da su oni utemeljeni na povjerenju, zajedničkim ciljevima i vrijednostima.

“Zacrtali smo nove perspektive. Razmijenili smo mišljenja o aktuelnim pitanjima vezanim za međunarodne odnose”, rekao je Radev, prenosi Pobjeda.

Prema njegovim riječima, otvaraju se nove mogućnosti za saradnju i više oblasti počev od trgovinske razmjene, industrijske saradnje, odbrani, obrazovanju, nauci i kulturi.

“Ključni uslov za sve ovo je da imamo bolju povezanost”, rekao je Radev.

jakov mialtovi, rumen radev, bugarska, crna gora, eu, nato, saradnja
foto: Služba za informisanje predsjednika

Radev je rekao da je suština inicijative “tri mora” da razvija saobraćaj i digitalnu povezanost.

“Očekujem da će naše Vlade raditi još aktivnije. Dijelimo zajedničke vrijednosti u okviru NATO i želim da zahvalim Crnoj Gori na slanju kontigent od 42 vojnika. Pozivam predsjednika da dođe u Bugarsku”, rekao je Radev.

On je poručio da je Bugarska uvijek podržavala Crnu Goru na EU putu.

“Crna Gora je lider u tom procesu i važno je da uspjeh koji bilježite bude primjer ostalima. Bugarska će nastaviti da podržava ove napore svojom ekspertskom i tehničkom pomoći. Širok je prostor pred nama i od naših zajedničkih napora zavisi stabilnost našeg regiona i ekonomski prosperitet”, kazao je Radev.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije