fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedoks: Politički dijalog djelotvorniji od protesta

Medoks: Politički dijalog djelotvorniji od protesta

Podgorica, (MINA) – Protesti su legitiman način iskazivanja mišljenja, ali bi bilo mnogo djelotvornije ako bi se sve partije uključile u dijalog, umjesto što političke razlike iznose na ulicu, poručila je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks.

Ona je, govoreći o tome u čemu vidi rješenje i izlaz iz političke krize, rekla da u demokratskim društvima nije neuobičajeno vidjeti promjene u koalicijama, pa čak ni izglasavanje nepovjerenja.

“Ali mislim da je važno, čak i pohvalno, napomenuti da su članovi Vlade i političke stranke slijedile demokratski put tokom ove tranzicije”, kazala je Medoks za Novu M.

Kako je navela, rješenje situacije će biti upravo u tome.

“Predstavnici crnogorskog naroda – poslanici će izabrati put naprijed”, dodala je Medoks, prenosi portal RTCG.

Prema njenim riječima, poslanici bi mogli izabrati da ili podrže novu vladu ili nove izbore.

“I jedno i drugo su demokratska prava. Sve dok većina poslanika glasa za bilo koju od ponuđenih opcija – to predstavlja volju građana”, rekla je Medoks.

Ona je istakla da je put demokratije uvijek izlaz.

Govoreći o mogućim protestima Demokratskog fronta, koji najavljuje blokadu čitave Crne Gore, ukoliko se vlada formira uz podršku Demokratske partije socijalista, Medoks je rekla da su formiranje nove vlade, podrška novim izborima i protesti, demokratsko pravo.

“Sve su to demokratski načini kojima se poštuje volja građana. Što se tiče protesta, iako je to legitiman način iskazivanja mišljenja, u krajnjem, bilo bi mnogo djelotvornije ako bi se sve partije uključile u politički dijalog, našle oblasti u kojima mogu sarađivati, umjesto što te političke razlike iznose na ulicu”, kazala je Medoks.

Na pitanje da li vjeruje da bi manjinska vlada bila održiva na duže staze, Medoks je odgovorila da bi takvoj vladi, po definiciji, bila potrebna podrška drugih partija da bi funkcionisala i bila održiva.

“Dakle, da bi bila održiva, oni moraju biti u stanju da se dogovore sa drugim strankama o zajedničkim temeljnim principima na samom početku, tako da mogu biti sigurni da imaju podršku koja im je potrebna tokom dužeg perioda”, navela je Medoks.

Prema njenim riječima, za to će biti potreban politički dijalog i kompromis.

“Ne bih željela da predviđam da li su stranke ovdje u Crnoj Gori spremne na dijalog i kompromis, vjerujem da jesu. Ako mogu postići kompromis i dijalog, onda bi ta Vlada mogla biti održiva”, kazala je Medoks.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije