fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedoks: Nadam se da će izbori omogućiti uspostavljanje stabilne vlasti

Medoks: Nadam se da će izbori omogućiti uspostavljanje stabilne vlasti

Podgorica, (MINA) – Parlamentarni izbori prilika su da se izbor sljedeće vlade vrati u ruke crnogorskih građana i ponovno postave društveni i politički narativi, kazala je britanska ambasadorka Karen Medoks.

Ona je, u emisiji Kontakt na Radio televiziji Nikšić, kazala da Velika Britanija kao NATO saveznik, želi da vidi Crnu Goru sa jakom i legitimnom vladom, otpornom na vanjsko miješanje koje nije od koristi.

“Nadam se da će izbori omogućiti uspostavljanje stabilne i otporne vlasti sa jasnim pravcem koji predstavlja volju većine građana“, kazala je Medoks.

Komentarišući glavne probleme i izazove sa kojima se Crna Gora trenutno suočava, ambasadorka je apostrofirala vladavinu prava.

“U moje tri godine ovdje, iznova prepoznajem da je glavni izazov Crne Gore neuspjeh u oblasti vladavine prava”, rekla je Medoks, ističući da su bez vladavine prava, funkcionalnog pravosuđa i sudskog sistema, životi ljudi, pa čak i njihova lična sigurnost, ugroženi.

Ona je kazala da, i pored brojnih izazova, vjeruje da Crna Gora ima kapacitet da postane dio EU jer ima veliku podršku građana toj ideji, a koji će vjerovatno glasati za vladu sa političkom voljom da to postigne.

Medoks je rekla da, sa skoro 80 odsto podrške građana članstvu u EU, vjeruje da Crna Gora ima svijetlu, evropsku budućnost.

“Tri godine koliko sam ovdje u Crnoj Gori su bile tri godine tranzicije, političkih tenzija i izazova. Ali pošto ste kroz to prošli, vaša zemlja je i dalje odlučno okrenuta Zapadu, možda sada malo mudrija u svojim političkim izazovima, a da li će tako i dalje biti vidjećemo nakon izbora“, poručila je Medoks.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije