fbpx
NaslovnicaCrna GoraMatarela: EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana

Matarela: EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA) – Evropska unija (EU) ne može biti kompletna bez država Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Italije Serđo Matarela na sastanku sa crnogorskim kolegom Jakovom Milatovićem.

Milatović je danas uz najviše vojne i državne počasti dočekan u Rimu, gdje boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti na poziv Matarele.

Kako je saopšteno iz kabineta Milatovića, dva državnika ocijenila su da su odnosi Crne Gore i Italije odlični i sadržajni.

“Matarela je ocijenio je da EU ne može biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana i da Crna Gora može da računa na punu podršku Italije i saradnju korisnu za sve reforme koje zemlja treba da sprovede“, navodi se u saopštenju.

Milatović je istakao da je posjeta Italiji prva posjeta državi članici G7 od njegovog stupanja na dužnost.

“Moj dolazak u Italiju u simboličnom smislu pokazuje da Crna Gora nema prirodnijeg partnera i bližeg susjeda sa one strane Jadrana od Italije, sa kojom je povezana kako istorijskim vezama tako i intenzivnom političkom i ekonomskom saradnjom”, rekao je Milatović.

On je kazao da su dvije države partneri u nizu regionalnih inicijativa, a da su bilateralni odnosi dodatno ojačani savezništvom u NATO-u.

Milatovićje zahvalio na dosadašnjoj sveukupnoj i kontinuiranoj podršci Italije ostvarenju spoljnopolitičkog prioriteta Crne Gore – članstvu u EU.

„Siguran sam da na tom putu možemo da računamo na snažnu podršku Rima u narednom periodu“, poručio je Milatović.

On je pozvao Matarelu da posjeti Crnu Goru, apostrofirajući važnost održavanja političkog dijaloga na visokom nivou.

Milatović će se, kako je najavljeno iz njegovog kabineta, u Rimu sastati i sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Lorencom Fontanom, premijerkom Đorđom Meloni i ministrom vanjskih poslova Antoniom Tajanijem.

Predviđeni su i susreti sa predstavnicima Unije privrednih komora i Terne.

“Uz jačanje bilateralne saradnje, zvaničnom posjetom Italiji Milatović nastavlja i niz posjeta zemljama EU u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije