fbpx
NaslovnicaCrna GoraMatarela: Cijenimo što je Crna Gora dio kompaktnog odgovora Evrope i NATO

Matarela: Cijenimo što je Crna Gora dio kompaktnog odgovora Evrope i NATO

Podgorica, (MINA) – Ubrzanje reformi u Crnoj Gori stimulisaće i druge zemlje Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Italije Serđo Matarela i poručio da visoko cijene što je Crna Gora dio kompaktnog odgovora Evrope i NATO-a u odnosu na situaciju u Ukrajini.

On je, na sastanku sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, istakao da treba odbiti izazove i konkretno raditi na perspektivi integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).

Matarela je, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, naveo da mu je drago što je Đukanović dao predlog za mandatara kako bi Crna Gora imala vladu.

On je ocijenio da je to važna vijest i za bilateralne odnose i kontekst u kojem se oni razvijaju.

Matarela je poručio da Italija apslolutno podržava ulazak Zapadnog Balkana u EU, ističući da su još odlučniji i spremniji u tome, jer je to u interesu prevazilaženja starih sukoba i čitavog evropskog kontinenta.

On je kazao da očekuje ubrzanje reformi i procesa pregovora u Crnoj Gori, što će stimulisati i druge zemlje Zapadnog Balkana.

„Uz poruku da možemo računati na jasnu podršku Italije, kazao je da visoko cijene što je Crna Gora dio kompaktnog odgovora Evrope i NATO u odnosu na situaciju u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Matarela je rekao da je ovo težak momenat i veliki izazov za kontinent, neprihvatljiv za današnje vrijeme.

Đukanović je naveo da je uvjeren da Zapadni Balkan ne može postati stabilniji i dostići evropski nivo razvoja bez dalje ubrzane integracije do koje se stiže uz ostvarene reforme, ali i snažniji podsticaj Brisela.

„U tome bi Italija mogla predstavljati najubjedljivijeg i zastupnika interesa Zapadnog Balkana“, kazao je Đukanović.

On je, u kontekstu aktuelne situacije u Ukrajini, naglasio da je važno da su svi zajedno u Evropi pokazali odlučnost i savezništvo u odnosu na tu krizu u kojoj se vodi borba za evropske vrijednosti i evropsku bezbjednost.

Đukanović je istakao da je Crna Gora veoma čisto i postojano opredijeljena da bude promoter tih vrijednosti u regionu i dio civilizacijskog kruga savremene Evrope.

„On je posebno visoko ocijenio bilateralne odnose Crne Gore sa svojim najrazvijenijim susjedom, koji može puno da ponudi svijetu, tako i Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je rekao da je zadovoljan saradnjom u oblasti odbrane, bezbjednosti i pravosuđa i zahvalio za podršku edukaciji crnogorskih oficira i stipendiranje mladih iz Crne Gore.

Iz službe za informisanje predsjednika kazali su da se Matarela sa zadovoljstvom odazvao pozivu
Đukanovića da dođe u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Kako su naveli, Đukanović je iz Rima otputovao u zvaničnu posjetu San Marinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije