fbpx
NaslovnicaCrna GoraLoša kaznena politika stimuliše štete u životnoj sredini

Loša kaznena politika stimuliše štete u životnoj sredini

Podgorica – Nevladina organizacija (NVO) Eko-tim uputila je Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma inicijativu za izmjene Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu, u cilju povećanja iznosa minimalne novčane kazne koja se može izreći počionicima prekršajnih djela.

Iz Eko-tima saopštili su da su inicijativu uputili uz podršku NVO KOD, Zumiraj i Mreže za omladinski aktivizam i da je glavni cilj da se podstaknu izmjene zakona koje bi prevenirale nastajanje štete po životnu sredinu i doprinijele smanjenju koruptivnih radnji.

U analizi “Projektna procjena uticaja na životnu sredinu – analiza zakonodavnog okvira i promjene kaznene politike”, koju je sproveo Eko-tim, navodi se da kaznena politika koja proizilazi iz Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu ne daje značajne rezultate u domenu očuvanja životne sredine.

Kako se ocjenjuje, kaznena politika djeluje stimulativno za počinioce prekršajnih djela i pospješuje korupciju.

Izvršni direktor NVO Eko-tim, Milija Čabarkapa, rekao je da analiza sudskih procesa i kazni pokazuje da sudovi u značajnom broju slučajeva izriču minimalne kazne.

On je dodao da postoji i mogućnost plaćanja dvije trećine kazne u roku od 15 dana, što dodatno umanjuje visinu kazne.

“To za velike investicione projekte i planirane profite, kao na primjer u slučaju hotela, postrojenja za proizvodnju betona i slično, za nosioca projekta predstavlja zanemarljiv trošak”, kaže se u saopštenju.

Čabarkapa je rekao da sudovi u značajnom procentu izriču kazne niže od zakonom propisane minimalne kazne.

Kako je saopšteno iz Eko-tima, od 2018. godine sudovi za prekršaje, rješavajući u prekršajnim postupcima po osnovu Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu, donijeli su 23 sudska rješenja.

“U 18 slučajeva, odnosno u 78 odsto, sudovi su izrekli novčane kazne okrivljenima, u četiri slučaja, odnosno 18 odsto, donijeli su oslabađajuće presude, dok je u jednom Sud za prekršaje donio rješenje o obustavljanju postupka”, kaže se u saopštenju.

Čabarkapa je rekao da je, na osnovu ukupnog broja izrečenih novčanih kazni, u 22 odsto slučajeva pravnom licu izrečena kazna niža od zakonom propisane minimalne kazne, koja iznosi dvije hiljade EUR.

“U ovim slučajevima, okrivljeni su kažnjeni novčanim kaznama od 450 EUR do 1,6 hiljada EUR”, kazao je Čabarkapa.

Kako je naveo, u 43 odsto slučajeva sud je izrekao minimalne kazne okrivljenima u pravnom licu u opsegu od dvije hiljade do tri hiljade EUR, uz mogućnost plaćanja dvije trećine kazne u roku od 15 dana.

Čabarkapa je kazao da ostaje značajan prostor za unapređenje znanja i kapaciteta sudija u kontekstu razumijevanja negativnih uticaja pojedinih projekata na životnu sredinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije