fbpx
NaslovnicaCrna GoraKuševija: Evropa sad ne prepoznaje korisnike socijalnih davanja

Kuševija: Evropa sad ne prepoznaje korisnike socijalnih davanja

Podgorica, (MINA) – Program Evropa sad nije prepoznao korisnike socijalnih davanja, posebno materijalnog obezbjeđenja, kazao je predsjednik Centra za socijalnu sigurnost Goran Kuševija, navodeći je zabrinjavajuće što izdvajanja za tu kategoriju nijesu povećana, niti se njihovo povećanje razmatra.

On je naglasio da je to najranjivija kategorija stanovništva, porodice koje su najviše izložene riziku od siromaštva i čiji članovi nemaju ni prihoda ni imovine, a izdržavaju maloljetnu djecu ili su stariji od 65 godina.

“Prilikom kreiranja socijalnih davanja, uvjek je materijalno obezbjeđenje za pet i više članova sa dječijim dodacima i drugim izvedenim pravima bilo, priblizno minimalnoj zaradi u Crnoj Gori. U par eura se razlikovalo. Razmišljalo se više puta da se iznos za te porodice poveća, ali bi to djelovalo destimulativno za zapošljavanje ovih korisnika”, rekao je Kuševija.

On smatra da kada je minimalna zarada 450 EUR i kada benefite osjećaju ljudi sa najnižim zaradama, treba hitno reagovati i promjeniti Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti (ZSDZ) da se visina materijalnog obezbjeđenja poveća.

“Da iznos za petočlanu porodicu bude ekvivalentan minimalnoj zaradi. Ne može se usklađivanjem socijalnih davanja, kako je predvidjeno ZSDZ, dva puta godišnje (1.januara i 1.jula) povećati naknadu za te korisnike više od par eura. Svega dva odsto za januarsko usklađivanje. Treba im obezbjediti socijalni minimum, posebno imajući u vidu činjenicu da su osnovne namjernice porasle i po dva puta”, rekao je Kuševija.

On je apelovao da se po skraćenoj proceduri promjeni ZSDZ kao što su to uradili u junu, kada je stvaran osnov za promjenu direktora socijalnih ustanova promjene.

“Ne smiju ove porodice da ostanu na mjesečni iznos naknade od 68 do 130 EUR u zavisnosti od broja članova domaćinstva, ne mogu one čekati julsko usklađivanje već treba hitno reagovati i povećati naknade”, zaključio je Kuševija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minesota eliminisala Denver

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Minesote plasirali su se u finale Zapadne konferencije NBA lige. Minesota...