fbpx
0.8 C
Podgorica
February 5, 2023.
NaslovnicaCrna GoraKriza pokazala da znanje treba da bude na pijedestalu

Kriza pokazala da znanje treba da bude na pijedestalu

Podgorica, (MINA) – Kriza je pokazala da znanje treba da bude na pijedestalu, poručio je crnogorski ministar prosvjete Damir Šehović, povodom Dana studenata.

On je kazao da svako turbulentno doba nosi velike rizike, ali i velike mogućnosti.

„Situacija u kojoj se našla ne samo Crna Gora već čitav svijet, još jednom je pokazala staro pravilo: iz kriza i tektonskih promjena rađaju se velika unapređenja: i sistema i pojedinaca“, naveo je Šehović.

Kako je kazao, izazovi su iznijeli na površinu ogroman značaj mladih, obrazovanih ljudi, znanja i tehnološke pismenosti i opremljenosti.

„Upravo takvi mladi ljudi, koji su do juče bili u studentskim klupama, sada, uz starije kolege, sa ponosom nose projekat učenja na daljinu ‘UciDoma“, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, takvi mladi ljudi, koji su tek izašli sa nastavničkih fakulteta, sada preko najsavremenijih e-platformi mogu da čuvaju znanje svojih đaka čak i u ovakvim okolnostima.

„I upravo vaše nekadašnje kolege su sada nama iznijele i tehnički dio ‘UciDoma inicijative za samo šest dana! Dodatno, ovo vrijeme je pokazalo spremnost naših fakulteta i studenata da alternativnim kanalima nastave svoje obrazovanje, na kome će počivati naša budućnost“, kazao je Šehović.

On je naglasio da su negativna dešavanja pokazala koje je mjesto znanja u ovom društvu: na pijedestalu. „Vi ćete nas voditi kroz mirne periode, ali i ovakve situacije“.

„Znanje sa visokoobrazovnih ustanova u Crnoj Gori zato mora biti takvo da sjutra, kada se sa pozicije stručnjaka budete obraćali građanima oni znaju da mogu da vam vjeruju“, kazao je Šehović.

Ministar je poručio da će, sa svoje strane, „učiniti sve da zaslužimo vaše povjerenje“.

„Nastavićemo da pratimo primjenu prakse u obimu 25 odsto na svim fakultetima, primjenu besplatnih osnovnih studija, a od ove godine i magistarskih, zajedno sa Univerzitetima radimo na razvoju istraživačke komponente visokog obrazovanja, u kontinuitetu povećavamo broj studentskih razmjena, kojih je već sada više stotina godišnje“, kazao je Šehović.

Najčitanije

CEDIS

U utorak isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak će bez napajanja električnom energijom ostati: Kotor - u...