fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Odluka o zabrani preleta avionu Lavrova bila neizbježna

Krivokapić: Odluka o zabrani preleta avionu Lavrova bila neizbježna

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je, zabranom preleta avionu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, ispoštovala obaveze koje je preuzela, rekao je crnogorski ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, navodeći da je ta odluka bila neizbježna.

Krivokapić je novinarima u Vili Gorica, nakon sastanka sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom, kazao da ga čudi burna rekcija na tu odluku, dodajući da je Lavrov do Beograda mogao doći vozom, jer oni nijesu zabranjeni na relaciji Beograd – Moskva.

“Začuđuje i karikaturalnost, ali ni ona nije za potcjenjivanje kada je neko angažovan na raketnom sistemu u Rusiji”, naveo je Krivokapić.

Upitan kada je i ko je donio odluku o zabrani preleta, on je rekao da je odluku formalno donijela Vlada i dio Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

“To je formular koji se ispuni. Tako da se radi o administrativnoj odluci, koja je ustaljena. Premijer je bio informisan da ćemo to uraditi”, rekao je Krivokapić.

On je, komentarišući podršku Lavrova inicijativi Otvoreni Balkan, kazao da regija obiluje brojnim inicijativama.

Kako je dodao, premijer Dritan Abazović je u Ohridu na Samitu kao posmatrač, i tamo će se raspitati o aspektima te inicijative.

Prema riječima Krivokapića, MVP je pripremila analizu zbog mnogo nejasnoća u toj inicijativi.

On je kazao da u Ministarstvu žele da do kraja budu informisani šta ta inicijativa znači, dodajući da je “puno priče a malo pokrenutih elemenata u pisanom obliku”.

“Pored živog Berlinskog procesa, koji već ima institucionalnu uspješnost, mislim da je veća šansa da će procesi koji traju preživjeti, a da će neki već u početku biti osuđeni na neuspjeh”, naveo je Krivokapić.

On je poručio da ne želi da “zatvara glavu” ni za jedno pitanje, dodajući da prati šta se dešava sa Otvorenim Balkanom.

“Sve ćemo uzeti u obzir kod konačnih odluka, za sada smo samo posmatrači, to je nepromijenjeno stanje u odnosu na stavove prethodnih vlada”, rekao je Krivokapić.

Na pitanje da prokomentariše predlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti da Crna Gora isplati ratnu otštetu Hrvatskoj, Krivokapić je rekao da su upićena razna izvinjenja crnogorskih predsjednika, kao i da je dio štete isplaćen.

“U kontaktima sa Hrvatskom, mislim da sam dobio jasnu poruku da u Crnoj Gori treba da se njeguje kultura sjećanja na tu najtužniju stranicu istorije. To je bio jedini put kada je bilo hrabrije ne uzeti oružje”, naveo je Krivokapić.

Upitan da li su pokrenuti razgovori o budućim imenovanjima crnogorskih ambasadora, kao i revizija kako bi se pristupilo opozivu pojedinih ambasadora, Krivokapić je rekao da će samo ambasadori, koji su čvrsto posvećeni evroatlantskom putu države, biti ambasadori Crne Gore.

“Otpočeo sam razgovore sa kolegama koje su nadležne za postavljanje ambasadora. Imamo polazne dogovore i želja mi je da na ključnim adresama riješimo to pitanje”, naveo je Krivokapić.

Upitan da li je preispitivao da li postoje ambasadori koji nijesu zastupali interese Crne Gore, Krivokapić je kazao da je predsjednik države koristio svoje pravo da takva imenovanja zaustavi, pa te nesaglasnosti nije bilo u većem broju.

Dendijas je, obraćajući se novinarima, kazao da je prošlo pet godina od ulaska Crne Gore u NATO, dodajući da je to za nju bio veliki i značajan korak.

On je rekao da je Grčka uvijek snažno podržavala Crnu Goru u evroatlantskim procesima i istakao da put u EU nema alternativu.

“Sve zemlje regiona treba da, kao vi, budu posvećene intergracionom priocesu i zatvore uši na signale iz trećih zemalja koje nemaju dobre namjere i pokušavaju da destabilizuju region”, istakao je Dendijas.

On je kazao da revizionističke politike više ne mogu da nađu mjesto u Evropi.

“Svi vidimo šta se događa u Ukrajini i ne smijemo dozvoliti da se to proširi. Grčka neće pokleknutu pored porukama rata koje šalju pojedinci“, poručio je Dendijas.

On je kazao da ekonomski odnosi dvije države napreduju, navodeći da se grčki investitori veoma interesuju za Crnu Goru.

“Međutim, treba da pogledamo saobraćajnice među nama. Mora se raditi na relaziaciji Jadransko-jonskog autoputa. To je neophodno za ovaj region, a potrebna je i veća saradnja u oblasti energetike”, poručio je Dendijas.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije