fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivična prijava protiv Mandića zbog isticanja zastave

Krivična prijava protiv Mandića zbog isticanja zastave

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Hrvatska građanska inicijativa i Demokratska unija Albanaca podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Andrije Mandića jer je, kako su kazali, suprotno Zakonu o državnim simbolima u službenim prostorijama istakao zastavu strane države.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić rekao je na konferenciji za novinare da su krivičnu prijavu podnijeli zbog sumnja da je Mandić počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Nikolić je kazao da je Mandić u svojstvu predsjednika Skupštine, protivrpavno, a suprotno Zakonu o državnim simoblima, u službenim prstorijama istakao zastavu strane države.

Prema njegovim riječima, Mandić je istakao zastavu koja je uređena Zakonom o upotrebi grba, zastave i himne Srbije.

„Zvanice sa kojima je upriličio sastanke nijesu bili zvaničnici Srbije, čime je izložio poruzi Crnu Goru, njenu zastavu i Skupštinu“, rekao je Nikolić.

On je kazao da je isticanjem zastave strane države, koja je nacionalni simbol samo jednog naroda, Mandić izvršio i krivično djelo diskriminacije.

Nikolić je naveo da je Crna Gora definisana kao građanska država, a ne kao država jednog naroda.

“To znači da bi predsjednik Skupštine imao obavezu da se ponaša u skladu sa tim, da poštuje Ustav, zakone i državne i simbole Crne Gore”, rekao je Nikolić.

Kako je kazao, jasno im je da Mandić ima političku ulogu da mijenja karakter Crne Gore i da to radi “sa interesom da je isporuči onima kojima godinama služi”.

Nikolić je dodao da Mandić u kontinuitetu proizvodi političke podjele u Crnoj Gori.

“On Crnu Goru formalno želi da, sa izmijenjenim karakterom, uvede u srpski svet”, kazao je Nikolić.

On je ocijenio da u postupanju Mandića ima mnogo toga skandaloznog i da očekuju od nadležnih organa da će ispitaju krivičnu prijavu.

“Najmanje da će saslušati Mandića i one koje je on zadužio da učestvuju u organizaciji i protokolu ovih sastanaka, kao i u odnosu na to ko mu je dostavio zaastavu druge države i zbog čega u kontinuitetu pokušava da naruši suverenitet Crne Gore”, kazao je Nikolić.

On smatra da u postupanju Mandića postoji dovoljno osnova sumnje da bude ne samo politički sankcionisan.

Nikolić je naglasio da ne očekuju od političkih partnera Darija Vraneša u Pljevljima da se odrede prema onome što on radi, kao ni od političkih partnera Mandića da se prema njegovim postupcima politički odrede.

„Ali, kada imate ovakvu devijaciju u društvu, da visoki zvaničnici pozivaju na ignorisanje i nepoštovanje sopstvene države, onda je to posao jedino za pravosudne institucije“, istakao je Nikolić.

Poslanik Socijaldemokrata Branislav Nenezić kazao je da je očigledno da Mandić rukovodi vladajućom većinom u Crnoj Gori.

„Jasno je da se politička elita, koja radi pod palicom zvaničnog Beograda, još nije pomirila sa onim što se desilo 2006. godine kada je Crna Gora obnovila nezavisnost“, rekao je Nenezić.

On je kazao da dio vladajuće većine, na čelu sa Pokretom Evropa sad (PES), Demokratama i Albanskim forumom, treba da kažu građanima i svojim biračima da li podržavaju evidentno kršenje Ustava i zakona, tako što se u Skupštini ističe narodna zastava druge države.

Nenezić je istakao da poslanici PES-a, Demokrata i Albanskog foruma treba da pokažu karakter.

„Ne može se zarad političke kalkulacije igrati sa ugledom države, koju su, nažalost, dobili čast da predstavljaju, iako su neki od njih do prije par mjeseci poricali njeno postojanje“, naveo je Nenezić.

Upitan da li su ponudili podnošenje prijave i Bošnjačkoj stranci (BS), Nikolić je kazao da su ponudili potpisivanje prijave i toj partiji, ali da su ih u srijedu uveče obavijestili da to neće uraditi.

On je ponovio da su prijavu potpisali DPS, SD, HGI i DUA i ocijenio da je to više nego dovoljan broj poslanika.

„Važna je pravna argumentacija. Da je jedan čovjek stao iza ove prijave povodom odgovornosti i osnovane sumnje da je predsejdnik Skupštine počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, to bi bio alarm i uzbuna“, istakao je Nikolić.

Govoreći o svečanosti povodom 220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava u Pljevljima, Nikolić je kazao da je to performans narušavanja teritorijalnog integriteta Crne Gore i veleizdajnički akt predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša.

Upitan da prokomentariše to što se dan državnosti drugih država obilježavaju i u drugim gradovima, a ne samo u Pljevljima, Nikolić je rekao da nije sporno kada nacionalni savjeti pojedinih naroda obilježavaju određene praznike, uključujući i albanski narod kada proslavlja Dan albanske zastave.

Kako je kazao, u Pljevljima je predsjednik opštine obilježio dan državnosti druge države, potpuno suprotno zakonu, vjerovatno novcem poreskih obveznika, građana Pljevalja i Crne Gore.

Nikolić je naveo da takvi primjeri i poruke šalju sliku o Crnoj Gori u kojoj vlada anarhija i u kojoj se ne poštuju zakoni i država.

„Ako Dario Vraneš ostane na poziciji predsjednika Opštine Pljevlja nakon ovog antidržavnog performansa sinoć, onda su gori od njega Milojko Spajić, Jakov Milatović i Aleksa Bečić“, naveo je Nikolić.

On je kazao da pravni tim DPS-a već radi na analiziranju toga da li u postupanju Vraneša ima elemenata krivičnog djela, prekršaja ili nekih drugih radnji.

Nikolić je kazao da u tom slučaju po službenoj dužnosti treba da reaguje crnogorsko pravosuđe.

„Umjesto što se često osjećaju prozvanim da reaguju povodom slobode javne riječi, prethodno u slučaju Bobana Batrićevića, a od juče i u slučaju Antene M, mislim da je ovo poziv za službenu reakciju, jer ova provokacija države dolazi iz institucija“, rekao je Nikolić.

Kako je kazao, u pitanju su devijacije u crnogorskom društvu.

Nikolić je naveo da Vraneš suštinski poručuje da Pljevlja nijesu dio Crne Gore i da želi da ih odvoji od Crne Gore.

Poslanica DPS-a Drita Lola kazala je da Zakon propisuje kako nacionalne manjine koriste svoje simbole.

„Crna Gora ima svoje državne simbole i istoriju, i svi funkcioneri na svim nivoima moraju to da poštuju“, rekla je Lola.

Kako je navela, nema smisla izjednačiti sve simbole.

„U ovom slučaju, ta trobojka predstavlja ili je pol jedne šovinističke politike i simbol jednog šovinističkog rata. Nacionalni simboli su jedna stvar, a važno je istaći simboliku upotrebe određenih simbola“, rekla je Lola.

Ona je zaključila da nijesu svi simboli istog značenja i da ne šalju istovjetnu poruku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...